”Pandemin har ökat intresset för lokalproducerat”

Osäkerheten var stor vid Burträsk Slakteri i Nedre Åbyn, då pandemin slog till i början av året. Nu vet producenterna där bättre. ”Vi har fått betydligt fler förfrågningar under pandemin”, säger platschef Carl-Johan Waller.

Pandemin har gjort att Burträsk Slakteri och platschefen Carl-Johan Waller upplever ett ökat intresse.

Pandemin har gjort att Burträsk Slakteri och platschefen Carl-Johan Waller upplever ett ökat intresse.

Foto: Lars Andersson

Burträsk2020-08-11 08:00

Just nu sker slakt en gång i veckan vid slakteriet i Nedre Åbyn, Burträsk.

– I början av augusti passerade vi 1000 slaktade djur sedan omstarten, berättar Carl Johan Waller.

Det är numera Burträsk Slakteri AB med 17 delägare som driver driftsbolaget som grundades efter konkursen i slutet av 2018. Det fanns en oro efter konkursen att norra Västerbotten skulle komma att stå utan slakteri, men så blev det inte.

Störst av ägarna är Ackra Invest, de allra flesta andra av delägarna är bönder.

Tidigare såldes köttet vidare av slakteriet som då också tog en stor risk. Nu handlar det enbart om så kallad återtagsförsäljning.

– Våra kunder säljer sitt kött själva. De köper en slakt- och styckningstjänst av slakteriet, säger Waller som bland annat har ansvar för kund- och myndighetskontakter och planering av inköpen.

Han konstaterar att slakteriet är småskaligt, vilket visserligen är ”trivsamt”, men att det också skulle behöva någon större aktör som partner för att få ett jämnare flöde vid slakten.

Sedan starten för ett år sedan har kundkretsen utvecklats rejält. Vid starten var det ungefär ett dussin som lämnade till slakt. I dag handlar det om ett 60-tal leverantörer.

– Och det ökar hela tiden. Vi är öppna för att jobba med alla, både små och stora producenter, säger Waller.

De senaste åren har intresset för den lokala maten ökat. I dag finns det såväl Reko-ring som gårdsbutiker, samt försäljning av lokala produkter hos större kedjor där det inte är ovanligt att det lokala lyfts fram speciellt.

Dessutom blev intresset ännu större då pandemin slog till i mars.

– Allt ont för något gott med sig… Vi har fått ännu fler förfrågningar än tidigare på grund av den. Vi hoppas på att det blir en bestående förändring. Jag tror att folk börjar tänka om då de ser skillnaden i kvalitet.

Waller ser främst två orsaker.

– Dels tänker folk om – det är en gemensam styrka att köttet inte är importerat, dels vet de hur köttet hanteras på lokal nivå, berättar han och konstaterar att det blivit vanligare att privatpersoner småskaligt skaffar egna höns och lamm.

Slaktdagar arbetar fyra-fem personer vid Burträsk Slakteri. Dessutom är en till två personer knutna till Livsmedelsverket på plats. Vid styckning brukar två till tre personer hjälpas åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!