Öppnandet av isbanan blev en folkfest

På långfärdsskridskor, med spark och till fots, tog sig vuxna och barn runt den nya isbanan i Burträsk. ”Vi är glada att äntligen kunna öppna verksamheten”, säger Ove Johansson, projektkoordinator för Burträsk Experience.

Pether Nyström, Maud Nyström och Thorbjörn Wikström tar en promenad runt isbanan i Burträsk.

Pether Nyström, Maud Nyström och Thorbjörn Wikström tar en promenad runt isbanan i Burträsk.

Foto: Carina Kvist

Burträsk2022-02-06 14:15

Stämningen var på topp, himlen var blå och den efterlängtade solen strålade.

– Det kan inte bli bättre, säger Pether Nyström och Maud Nyström, som tog en promenad runt isbanan tillsammans med Thorbjörn Wikström, som redan gått en sväng på morgonen.

undefined
Pether Nyström, Maud Nyström och Thorbjörn Wikström tar en promenad runt isbanan i Burträsk.

– Hela rundan är 2,2 kilometer. Det blev 3 400 steg och det tog cirka 20 minuter. Vill man gå en kortare sträcka så kan man alltid gena, skrattar han.

En familj som åkt drygt sex mil för att åka långfärdsskridskor är Jörgen Karlsson och Erika Larsson, som hade sin 4-årige son Sven med sig i en pulka.

undefined
Det blev ett härligt premiäråk för Jörgen Karlsson, Erika Larsson och lille Sven Karlsson, då de besökte isbanan i Burträsk.

– Vi gillar friluftsliv och att vara ute i naturen. Det här är ju helt fantastiskt, säger Jörgen och kisar mot solen.

– Det är första gången vi åker långfärdsskridskor så vi får se om vi kommer tillbaka eller om vi får ringa efter hämtning, skojar Erika glatt.

Stefan Sundquist som är på väg ut på isen berättar att han och hans fru Susanne Sundquist, som är engagerad i Friluftsfrämjandet, brukar vara ute och reka isar på havet. 

undefined
Stefan Sundquist, Eva Eurenius och Janne Pettersson har just fått på sig långfärdsskridskorna. Hunden Lucy ska också med ut på isen.

– Säkerheten går alltid först och det är viktigt att aldrig bege sig ut på okänd is. Kunskap, rätt utrustning och att alltid ha med sig sällskap på isen är viktigt, säger Susanne och Stefan fortsätter:

– Att vara ute på isen, som här under kontrollerade former, är en riktig upplevelse som passar alla åldrar. Isbanan är ett lyft för Burträsk och för hela Skellefteå kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!