Nypremiär i Burträsk: Utställningen om ost visas igen

Anläggningen som handlar om Västerbottensost har öppnat igen och lockar besökare från hela landet. ”Vi brukar träffas en gång per år, och nu blev det här i norr”, sade tidigare studenter vid KTH i Stockholm.

Ingegerd Johansson och Hasse Fredriksson lyssnar med intresse när de guidas i utställningen.

Ingegerd Johansson och Hasse Fredriksson lyssnar med intresse när de guidas i utställningen.

Foto: Yvonne Rönngren

Burträsk2022-07-05 09:30

Utställningen finns i en byggnad intill Burträsk Mejeri, där osten tillverkas. Den invigdes av kung Carl XVI Gustaf 2003 och har sedan gått under namnen Ostens hus och Västerbottensost besökscenter.

Anläggningen har tidigare drivits av Burträsk Utveckling, Vuxenskolan och Norrmejerier. Efter två års stängning på grund av corona har en ny aktör nu klivit in, projektet Burträsk Experience som drivs av Edelvik folkhögskola. 

Nyöppningen skedde 17 juni och vid Norrans besök är en grupp på besök. De är före detta studenter vid Kungliga tekniska högskolan och återsamlas en gång per år. 

Denna gång var arrangören Ingegerd Johansson som har stuga i Botsmark, och hon tyckte att ostutställningen vore ett lämpligt besöksmål.

– Bra val, jag älskar Västerbottensost, utbrister Hasse Fredriksson från Stockholm. 

Han säger att han använder osten i många sorters mat, exempelvis älgfärsbiff och potatismos. Nu har han fått inspiration till nya kulinariska försök.

Hustrun Karin är också ostens vän, och tipsar om Västerbottenspaj med kronärtskockshjärtan och oliver. 

Gruppen lyssnar intresserat när Mårten Varg guidar. Givetvis börjar historien med Ulrika Eleonora Lindström som 1872 skapade osten i samband med en misslyckad ystning.

– Den skulle ha pågått i en timme men tog fyra timmar, så det var en stor avvikelse. Vad det beror på vet man inte, men hon var ensam i mejeriet den dagen och hade väldigt mycket att göra. Samtidigt var hon känd för att vara noggrann och hon var ju också utbildad mejerska vid den enda skola som fanns på den tiden, den fanns i Västergötland. 

På skyltarna står att hon ska ha blivit uppvaktad av en mjölkdräng, men Mårten påpekar att det inte finns några belägg för det.  

Mårten Varg är centrets platschef.

– Jag jobbade här i flera år före corona och trivs väldigt bra med att träffa folk

Mårten har fast jobb och dessutom finns flera säsongsanställda. 

– Vi ska ha öppet dagligen till mitten av augusti, och sedan i samband med pubkvällar. På sikt vill vi ha öppet året runt.

Utställningen var alltså gjord 2003 och har bara ändrats marginellt.

– Den fungerar, men om den ska moderniseras vill jag ha fler interaktiva inslag. 

För att se utställningen betalar man entré, och det ordnas en guidning per dag. I övrigt drivs anläggningen som butik, café och restaurang. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!