– Om vi ska kunna få fler elever till folkhögskolan måste Burträsk också vara en attraktiv och rolig ort. Därför vill vi dra vårt strå till stacken till samhällets utveckling. Den här turen och vårt engagemang i Västerbottensost besökscenter kan bidra till detta, säger Edelviks folkhögskolas rektor Per Larsson.
Norran Affärsliv följde med på en visningsresa där Ove Johansson, projektledare för Edelviks Trädgård, visade upp några av anhalterna på resan som kan beställas mellan den 2 juli och den 11 augusti.
– Vi kommer också i sommar att arrangera ett antal turer som går från Skellefteå, berättar Ove Johansson.
I Edelviks Trädgård arbetar trädgårdsmästaren Beatrice Wiström för fullt med att få till trädgården inför sommaren där blommor och grönsaker som är typiska för den här delen av landet visas upp.
– Bland dem finns det flera som är bespottade av oss idag men som har en härlig livskraft vilket gör att de klarar sig bra i det här klimatet. Meningen är att den här trädgården ska kunna användas i utbildningssyfte, säger hon.
På området finns också växthus, äppelträd, valnötsträd och vinbärsbuskar, ett inglasat sommarcafé och en kulturscen.
– I sommar blir det ett flertal konserter och allsång står också på programmet, berättar Ove Johansson och inflikar att det även finns ett bageri och ett bed & breakfast på området.
Efter Edelviks Trädgård ingår ytterligare två trädgårdsbesök i rundturen. Det är Vargviksgården som innehåller perenner och buskar och Trädgård Nymyran som är en uppvuxen inspirationsträdgård.
Efter trädgårdarna väntar två lantbruksbesök. Först hos Järvtjärns utegrisar. Här strövar grisarna fritt i en hage. Gårdens drivs småskaligt och hela familjen Jonsson hjälps åt med skötseln av de cirka 120 grisarna och med försäljningen från gårdsbutiken.
– Grisarna blir tama och livet i den naturliga miljön minimerar stress hos djuren vilket i kombination med en mångfald av grödor i fodermenyn är en stor fördel för kvaliteten på köttet som vi säljer, berättar Camilla Jonsson,
Hos Renbergsvattnets lantbruk, som drivs av svågrarna Mikael Olofsson och Fredrik Lundström, får besökarna veta mer om hur det är att driva en KRAV-märkt mjölkgård. I lantgården finns också världens minska gårdsbutik- Lill Einars, där man trots den minimala ytan omsätter cirka 100 000 kronor per år.
– Vi är den nionde generationen som driver gården som etablerades 1693. Idag har vi 75 mjölkkor, säger Mikael Olofsson.
På kvällen blir det underhållning och grillning i Edelviks Trädgård och dag två inleds med ett besök i Burträsk saluhall som är en sammanslutning av lokala matproducenter. Därefter bär det av till Västerbottensost besökscenter där guiden Anna-Karin Olofsson berättar historien om mejeriet.
– Jag jobbade här redan från starten 2003 och har nu haft en paus härifrån på fem år. Det känns jättekul att vara tillbaka igen, säger hon.
Visionen som Edelviks folkhögskola har är att kunna hålla besökscentret öppet året om.
– Nu i vinter kommer vi i alla fall som ett första steg mot detta mål att kunna ta emot grupper här, avslutar Ove Johansson.