De som motsätter sig bygget av den planerade vindkraftparken vill med namninsamlingen visa sin ”stora oro, förtvivlan men även motstånd och kämpaglöd” inför den planerade vindkraftsetablering kring Andersvattnet.
– Vi har bara haft ute namninsamlingen i drygt en månad och mängden namn överträffade vår förväntan, berättar initiativtagaren Hanna Karlsson för Norran.
Hon är övertygad om att man hade kunnat få in betydligt fler namn om namninsamlingen legat ute längre.
– Men vi ville lämna in den snabbt så att kommunen har skrivelsen med sig när de fastställer den nya vindbruksplanen som är på gång,
säger Hanna Karlsson som är uppvuxen i Burträsk men har släktgård och fritidshus i Bäckliden som ligger intill den planerade vindkraftparken."
Idag drivs kampanjen som en facebookgrupp.
– Men nu håller vi på att starta en förening för att få en starkare struktur i arbetet, berättar Hanna Karlsson.
Stenfors Vind planerar att uppföra 33 vindkraftverk med en totalhöjd på 300 meter på tre områden cirka tolv kilometer söder om Burträsk. De tre områdena ligger vid bland annat Bygdeträsk och Andersvattnet nära sjön Risvattnet.
De som drivit namninsamlingen konstaterar att snurrorna kommer ge ett dominerande visuellt inslag i området. Till detta tillkommer även enligt dem, bland annat; ständigt buller, rörliga skuggor av rotorblad, ljusföroreningar från högintensivt blinkande vitt ljus och röda ljus med fast sken och iskast.
De konstaterar vidare att byarna kring Bygdeträsket och Göksjön idag är klassat av Riksantikvarieämbetet som riksintresse för kulturmiljö och att de tre projektområdena ligger intill riksintresset. ”Skellefteå kommun behöver tänka över hur den här typen av exploateringar påverkar riksintresset och kulturmiljöbygden om vindkraften byggs!”, skriver de.
I skrivelsen lyfts också fram vindkraftverkens negativa påverkan på djurlivet och att det inom dessa projektområden även ligger viktiga renbetesområden med riksintresse.
”Konsekvenserna för ett vindkraftsprojekt på platsen är förödande för djur och natur, för ortsbefolkningen, fritidshusägare, samer och turister och platsen kommer aldrig bli sig lik igen”, avslutar de skrivelsen.