Bygdens matproducenter öppnade upp sina gårdar

På MatTuren höll 16 gårdar runt om i Skellefteå öppet hus och många besökare ville få en inblick i hur lantbruk och mathantverk går till. ”Vi köper gärna närproducerat och det är roligt för barnen att träffa djuren”, säger Jan Hägg som åkte runt på gårdarna med barnbarnen Li och Lovi.

Jan Hägg och barnbarnen Li och Lovi besökte Rubensgården som har 5 vuxna linderödsgrisar och 15 små kultingar.

Jan Hägg och barnbarnen Li och Lovi besökte Rubensgården som har 5 vuxna linderödsgrisar och 15 små kultingar.

Foto: Carina Kvist

Burträsk2023-08-13 18:00

Himlen var grå och regnet hängde i luften men trots det osäkra vädret så var vuxna och barn ute i byarna för att ta del av arrangemanget. På Bergmark gård i Vallen såldes kött från familjens kravgodkända angusbesättning och kön till de grillade angusburgarna var lång. Christian Österberg var en av de som köpte ekologiskt nötkött i den lilla gårdsbutiken.

undefined
Christian Österberg och sonen Logan köpte både bringa och club steak av Andreas Bergmark på Bergmark gård i Vallen.

– Det här är en av de gårdar som vi valt att besöka idag. Det är fantastiskt att kunna stötta våra lokala matproducenter och det här är en trevlig familjeutflykt, säger Christian och fortsätter:

– Nu ska vi vidare i trakterna runt Lövånger. Vi får se hur många gårdar vi hinner med.

En annan gård som höll öppet under dagen var Rubensgården i Tjärn, Burträsk. I ladugården såldes bland annat lamm och griskött, grönsaker, ägg, potatis, bröd och olika hantverk. Allt har producerats på gården. 

undefined
På Rubensgården i Tjärn, Burträsk, fick Vanessa Karlsen och Levis Kauppi mata ett av linderödssvinen med gräs.

Hanna Lindberg som stod först i kön köpte både karré och sidfläsk från gårdens linderödsgrisar.

– Det här är alldeles nytt för mig. Det ska bli spännande att smaka detta kvalitetskött, säger hon glatt.

Mattias och Matilda Pasma som äger gården, berättar att lantrasen linderödssvin är en gammal långsamväxande ras. 

– Köttet är mörkt, kraftigt och ger mycket smak. Vi hoppas att det ska falla våra besökare i smaken, säger Matilda glatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!