Himlen var grå och regnet hängde i luften men trots det osäkra vädret så var vuxna och barn ute i byarna för att ta del av arrangemanget. På Bergmark gård i Vallen såldes kött från familjens kravgodkända angusbesättning och kön till de grillade angusburgarna var lång. Christian Österberg var en av de som köpte ekologiskt nötkött i den lilla gårdsbutiken.
– Det här är en av de gårdar som vi valt att besöka idag. Det är fantastiskt att kunna stötta våra lokala matproducenter och det här är en trevlig familjeutflykt, säger Christian och fortsätter:
– Nu ska vi vidare i trakterna runt Lövånger. Vi får se hur många gårdar vi hinner med.
En annan gård som höll öppet under dagen var Rubensgården i Tjärn, Burträsk. I ladugården såldes bland annat lamm och griskött, grönsaker, ägg, potatis, bröd och olika hantverk. Allt har producerats på gården.
Hanna Lindberg som stod först i kön köpte både karré och sidfläsk från gårdens linderödsgrisar.
– Det här är alldeles nytt för mig. Det ska bli spännande att smaka detta kvalitetskött, säger hon glatt.
Mattias och Matilda Pasma som äger gården, berättar att lantrasen linderödssvin är en gammal långsamväxande ras.
– Köttet är mörkt, kraftigt och ger mycket smak. Vi hoppas att det ska falla våra besökare i smaken, säger Matilda glatt.