Lupiner schaktas för att öka mångfalden

Under sommarmånaderna arbetar Trafikverket med att rensa runt vägarna. En målsättning med arbetet är att minska antalet av den invasiva arten lupiner. ”Lupinerna sprider sig snabbt, och tar plats från andra arter”, säger Charlotta Olofsson, projektledare på Trafikverket.

Charlotta Olofsson är projektledare på Trafikverket. Tillsammans med sina kollegor arbetar hon med att få bort lupiner från vägkanten.

Charlotta Olofsson är projektledare på Trafikverket. Tillsammans med sina kollegor arbetar hon med att få bort lupiner från vägkanten.

Foto: Alfons Westerberg

Burträsk2020-07-26 15:00

Under fjolåret började Trafikverket tillsammans med Skellefteå kommun att arbeta med en ny metod för att motverka spridningen av lupiner.

– I dagsläget finns det ingen metod som man vet fungerar riktigt bra, men ifjol började vi prova att schakta bort lupinerna. Det är en lite dyrare variant men ger den resultat är det värt det, säger Charlotta Olofsson.

Där det finns lupiner grävs jorden bort och transporteras till en återvinningscentral så att rötterna och fröna inte ska komma ut i naturen igen.

– Det är viktigt att inte bara få bort det ytliga, alltså själva blommorna, utan även frön och rötter. Får vi inte bort de kommer vi ha samma problem om ett par år igen. Därför är det bättre att göra arbetet ordentligt, säger projektledare Charlotta Olofsson.

Anledningen till att man vill få bort lupinerna är enligt Charlotta Olofsson att de är en så kallad invasiv art, som konkurrerar ut andra växter som är viktiga för den biologiska mångfalden.

– Problemet blir att lupinerna konkurrerar ut annat växtliv, och då påverkas även insekter och djur. Eftersom att lupinerna bara blommar en begränsad tid kan insekterna bara hämta näring därifrån under en begränsad tid. Har man istället olika arter, som blommar vid olika tidpunkter, kan insekterna stanna längre, säger hon.

Under fjolåret inleddes arbetet med att schakta bort lupinerna, bland annat gjordes en insats i Åbyn utanför Burträsk. Hur väl schaktningen har fungerat återstår att se, men projektledaren berättar att de redan sett en del resultat.

– I området som vi arbetade med ifjol kan man se att det är mycket få lupiner som sticker upp. Det är ett fåtal som man har missat, och är de i så liten skala kan man ta bort dem utan grävmaskin.Sen måste vi såklart återkomma längre fram för att se vilka resultat vi har fått, för det kan vara så att det växer fler lupiner under ytan.

För att få tillstånd att schakta bort lupiner vid vägkanten krävs ett tillstånd frän Länsstyrelsen.

– Sedan är det ofta så att lupinerna har spridit sig in på privat ägd mark, och då måste vi få tillåtelse från markägaren innan vi kan göra ett ingrepp. Oftast brukar det gå bra och det är viktigt eftersom att vi vill få bort alla lupiner på platsen, säger Charlotta Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!