LRF Västerbottens styrelse anser att företagarna i Renbergsvattnet är mycket goda ambassadörer för den lokala och svenska nötköttsproduktionen.
– Jag blev både överraskad och stolt när jag fick höra att vi skulle få utmärkelsen, säger Mikael Olofsson, som driver företaget tillsammans med Fredrik Lundström, till Norran.
Utmärkelsen är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag som delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter.
Vad är då deras styrka som gjort dem framgångsrika?
– Det lite tråkiga svaret är att vi är noggranna varje dag och att vi inte tar några genvägar, konstaterar Mikael.
De är tre heltidsanställda och omsätter cirka åtta miljoner kronor per år.
Renbergsvattnets Lantbruk är en KRAV-certifierad mjölkgård med 75 kor, men de har även runt 150 ungdjur. En del av dessa slaktas på Burträsk slakteri, där Renbergsvattnets Lantbruk är delägare. Styckdetaljer av kött och hamburgare säljs sedan direkt till konsument via Burträsk saluhall och den egna gårdsbutiken Lill-Einars med självbetjäning, och i viss mån restauranger.
–Efterfrågan på lokalt producerat nötkött har helt klart ökat. Det har nått fram till konsumenterna att vi har en hållbar matproduktion i Sverige, och allra mest hållbart blir det ju med lokala produkter, säger Fredrik Lundström.