Unika hattmuseet väcker minnen till liv

I helgen visades många av modisten Jenny Petrina Stenqvists osålda lager av hattar från 1930-1960-talet. ”Jag är en hattälskare och det finns en hatt för varje högtid”, säger Fransesca Quartey som invigde Burträsk Hattmuseum.

Fransesca Quartey invigde Mats Klockljung och Pia Löfgren Klockljungs hattmuseum i Burträsk.

Fransesca Quartey invigde Mats Klockljung och Pia Löfgren Klockljungs hattmuseum i Burträsk.

Foto: Carina Kvist

Burträsk2022-02-27 14:00

Solen skiner och många har kommit för att besöka Mats Klockljung och Pia Löfgren Klockljungs nyöppnade museum. Under tio år drev de hattmuseet i Glommersträsk och sedan paret flyttade till Burträsk 2020, har de planerat att öppna hattmuseum på orten. Då det dök upp en ledig lokal inne på Nävarnas hus, föll hatten på plats. Nu pryds väggar, hyllor, ställningar och lådor, av massor med hattar i olika färger och modeller.

undefined
Mats Klockljung och Pia Löfgren Klockljung, har nu öppnat sitt unika hattmuseum i Burträsk.

— Det här är en stor del av vårt liv, säger Mats och Pia fortsätter:

— Det är en kulturskatt som är värd att bevaras och visas. 

Paret som kommer från Stockholm berättar om flytten till Glommersträsk och hur idén med ett hattmuseum tog sin början.

— Då vår dotter Maja var i tioårsåldern besökte hon en kompis i Glommers. Hon älskade platsen och drömmen var att flytta dit. 2007 kom vi över ett hus i byn. På vinden fanns 350 hattar som de förra husägarna hade sparat efter modisten Jenny Stenqvist, som tidigare haft sin butik i huset.

Mats och Pia berättar att det hela slutade med att hattarna följde med i husköpet. 2010 öppnade de ett hattmuseum i Glommersträsk som gjort sig vida känt under de år som paret bodde på platsen. Nu bor de i Burträsk där de nu driver sitt unika museum.

— Av 1500 arbetslivsmuseer i landet som är med i organisationen Arbetsam, så visar endast fem av dem, kvinnligt arbetsliv. Vi är en av dem, säger Pia och ser både stolt och glad ut.

Till att börja med visas 150 hattar på museet. De flesta är damhattar men det finns även ett mindre antal herr- och barnhattar.

— Vi kommer att byta ut hattarna efter en tid så att sortimentet förnyas. Några ska också säljas. Intäkterna från hattförsäljningen ska gå till hjälporganisationen Operation Smile, säger Mats med ett leende.

Det är en uppsluppen stämning och det berättas många historier kring hattarna. Några passade också på att prova och se sig i spegeln med en hatt från en svunnen tid.

undefined
Rigmor Wiklund passade på att prova hattar i lördags.

— Hattarna väcker så många minnen och det finns många historier kring dem. Man känner igen stilen och minns olika filmstjärnor som var med i Pop-tidningen Bildjournalen från 60-talet, säger Rigmor Wiklund glatt och fortsätter.

— Burträsk behöver en trevlig samlingsplats som den här. Här finns gott fika, vi kan prova hattar och umgås. Det här är jättekul! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!