Sedan 2008 har han drivit Bergmarks gård, ett ekologiskt lantbruk i Vallen, cirka tre mil utanför Skellefteå. Han tog över efter sina föräldrar och är den sjätte generationen som driver lantbruket.
När han tog över valde han att byta inriktning från mjölk- till köttproduktion. Gården består i dag av 45 vuxna djur och 120 ungdjur av rasen Red- och Black Angus.
– Det handlade om att lägga om eller lägga ner, säger Andreas Bergmark.
Miljöaspekten är viktig för honom och ekologisk drift följer ett rigoröst regelverk. Man får bland annat inte använda konstgödsel eller syntetiskt framställda bekämpningsmedel i odling och djuren ska gå ute längre än i konventionella lantbruk.
För lantbrukare, rent generellt, är det mycket som ska klaffa, inte minst vädret. 2017 regnade bokstavligt talat många skördar bort och 2018 orsakade torkan stora problem för bönder – oavsett inriktning. Ordet katastrofartat är ingen överdrift och gällde hela landet.
– Det var nog värst söderut, där fick folk gå från hus och hem. Vi skulle behöva en av- och på-knapp för sol och regn, säger Andreas Bergmark.
I år ser det annorlunda ut, i positiv mening. Vallskörden blir bra, trots bakslag kring vårbruket.
– Vårbruket var besvärligt på grund av ösregnet förra hösten, all snö och att det inte blev någon tjäle i marken, säger han.
Men det vände och nu ser det bättre än bra ut.
– Många kan säkert bygga upp ett litet lager i år eftersom skördarna blir så pass bra och det behövs. Årets vallskörd är den bästa på mycket länge.
Vid Norrans besök gör Andreas rundbalar. Processen är effektiv, men maskinerna är dyra och det finns baksidor.
– Skräp som slängs i naturen kan hamna i rundbalarna när man slår gräset, säger han.
Exempelvis metall eller hårdplast som, i värsta fall, trasar sönder en komage när djuret äter fodret.
Andreas Bergmark odlar cirka 225 hektar mark på 157 olika skiften i tre olika byar- Men förutom gårdsskötseln lägger han också tid på sidouppdrag. Han sitter bland annat i LRF:s regionstyrelse och är engagerad i eventet Matturen. 2012 började han med köttförsäljning och från 2019 levererar han kött till slakteriet i Burträsk, där han är delägare och styrelseledamot.
– Det här är ju inget sju- till fyrajobb och det kan vara bra med flera ben att stå på. Sedan ger det också väldigt mycket, speciellt i år när vi får en så bra skörd.