Nya utbildningen – för personer som älskar naturen

Fjällvandring, paddling, fiske, skidåkning och jakt. På den nystartade gymnasieutbildningen i Burträsk får eleverna lära sig om friluftsliv och ledarskap i naturen. ”Min dröm är att en dag driva ett eget turistföretag”, säger 16-årige Lee Edström.

Inriktningen ska förbereda eleverna på att hålla i egna aktiviteter i naturen.

Inriktningen ska förbereda eleverna på att hålla i egna aktiviteter i naturen.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Burträsk2022-09-28 08:00

Lövverken skiftar i gult och höstkylan har börjat svepa in över Skellefteå. Men den här morgonen är det fortfarande relativt varmt – runt 12 grader. 

Vid kanotudden i Ursviken står Anders Danielsson, ordförande i Skellefteå kanotklubb, och instruerar tre ungdomar i hur man paddlar kajak. 

undefined
Anders Danielsson, ordförande för Skellefteå kanotklubb, visar hur man paddlar kajak

Det är den nya naturturism-klassen från Naturbruksgymnasiet i Burträsk som ska göra en utflykt uppströms älven till båtmuseet i Stackgrönnan.

– Vi ska paddla dit och äta lunch, säger Samson Forslund, 16 år.

Han är en av tre elever på den nya naturturism-inriktningen. De andra heter Elina Selin och Lee Edström.

En liten, men sammansvetsad grupp.

undefined
Elina Selin, Samson Forslund och Lee Edström går den nya naturturisminriktningen.

– Jag tycker det är jätteskönt att vi är så få. Det funkar fint och vi kommer bra överens, säger Lee.

På bara en månad har de tre klasskompisarna redan hunnit med en hel del – bland annat har de fjällvandrat i Hemavan. Beroende på vilka kurser de sedan väljer kommer de också få möjlighet att prova fiske, skidåkning och jakt.

Naturturism-inriktningen vid naturbruksprogrammet är helt ny för i år. Det är en praktisk utbildning med olika övningar i naturmiljöer. Eleverna får lära sig att planera och leda gruppaktiviteter och utbildningen leder till både yrkesexamen och guidecertifikat.

undefined
Efter tre år erbjuds eleverna att göra en "uppguidning" och bli certifierade naturguider.

– Jag tycker det är kul att vara ute i naturen. Att bara fara ut en dag och fiska och laga mat i skogen, det gillar jag, säger Samson. 

Han får medhåll av Elina:

– Jag har faktiskt redan gått ett år på Anderstorpsgymnasiet, men jag kände mig tvungen att börja om ettan igen. Det här är min drömlinje!

undefined
Samson, Lee och Elina kommer från Malå, Burträsk och Norsjö och känner inte varandra sedan tidigare – men trivs bra ihop.

Eleverna läser de ”vanliga” gymnasieämnena tillsammans med andra elever i årskurs ett. Men en stor del av veckan går åt till att planera och genomföra friluftsövningar.

– På fredagar är vi oftast ute från morgon till eftermiddag. Och så har vi alltid ett förberedande teoripass. I årskurs två och tre blir det ännu mer praktiskt arbete, förklarar Emma Wahlberg, som är ansvarig lärare för inriktningen.

undefined
Inriktningen ska förbereda eleverna på att hålla i egna aktiviteter i naturen.

Efter en kortare genomgång sätter sig eleverna i kajakerna och testar ta några padeltag. Det går bra, konstaterar de.

– Jag har provat paddla kanot förut. Det här är ganska likt, säger Samson.

undefined
Samson Forslund och Lee Edström.

Både Elina och Lee drömmer om att en dag driva egna turistföretag. Utbildningen ligger dessutom rätt i tiden eftersom pandemin har lett till ett stort intresse för turistande inom landets gränser.

Men alla som läser naturturism behöver inte ha som mål att bli turistguider, säger Emma.

– Man kanske brinner för friluftsliv och "bara" vill ha tre väldigt roliga år på gymnasiet. Då går det att välja till kurser så att man får god behörighet att studera vidare på högskola eller universitet.

Inför hösten fanns det plats för tio elever på naturturism-inriktningen. Men i slutändan var det bara Elina, Lee och Samson som sökte in till utbildningen.

– När vi har varit på skolmässor i Sverige har vi förstått att det brukar vara lite blygt sökantal till det här programmet. Man kanske avvaktar eftersom det är en helt ny inriktning, säger Emma Wahlberg.

Men de tre eleverna är helnöjda – och hoppas att fler ska välja inriktningen nästa år.

– En av våra uppgifter i år är att planera en utflykt som vi ska genomföra tillsammans med de nya eleverna. Därför vore det väldigt roligt om det är fler som söker då, konstaterar Samson, Lee och Elina.

undefined
Inriktningen ska förbereda eleverna på att hålla i egna aktiviteter i naturen.
FAKTA

Naturturism är en inriktning vid naturbruksprogrammet på Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Sedan tidigare finns även inriktningarna djurvård och skogsbruk.

När utbildningen är avslutad lämnar man skolan som en certifierad naturguide, det vill säga en yrkesexamen. Eleverna får också förarbevis för skoter och fyrhjuling, jägarexamen och röj- och motorsågkort.

Exempel på yrken efter avslutad utbildning är jakt- och fiskeguide, friluftsguide eller egenföretagare inom turismnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!