Ger råd om kultur- och naturvärden på gården

Häromveckan var länsstyrelsen på besök i Bygdeträskliden, för att redogöra för eventuella kultur- och naturvärden på gården och hur de bör förvaltas.

Västerbottensgården byggdes på 1800-talet.

Västerbottensgården byggdes på 1800-talet.

Foto: Melissa Niemann

Burträsk2020-08-18 08:00

Det stora röda huset byggdes i slutet av 1800-talet. För tio år sedan flyttade Tina och Linus Landström från Burträsk in, och bor nu tillsammans med döttrarna Alva och Naima. 

– Vi bjöd först på ett annat hus men fick inte det. Då kom det här ut någon vecka senare, det var som tänkt att det var här vi skulle bo, berättar Tina Landström.

Dagen till ära är Anna Westman och Ylva Othzén från länsstyrelsen i Västerbotten på besök. I samarbete med Landsbygdsprogrammet, som administreras av Jordbruksverket, har länsstyrelsen sökt pengar för att kunna jobba med rådgivning om natur- och kulturvärden kopplade till odlingslandskapet.

Gården är den äldsta i området runt Bygdeträskliden. Ända sedan 1600-talet har den funnits utmärkt på olika kartor. Den tillhörande ladugården och logen byggdes i början på 1900-talet. Nedanför huset syns resterna av vad som en gång i tiden var en gammal grusväg som slingrade sig mellan gårdarna ute på landsbygden. 

I dagsläget bebos gården, utöver familjen Landström, av får, hönor, en kanin och en hund. Ylva Othzén berättar att djuren är bra för miljön på gården. 

– Naturvärdena förändras när man tar bort djur, då blir det en annan flora, säger hon. 

En långsiktig plan paret har är att bygga en bagarstuga. De hoppas även på att kunna timra en egen kornbod och placera den på samma ställe som den förra kornboden stod. 

– Vi vill försöka återskapa hur det såg ut förr, det är så roligt, säger Tina Landström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!