Det var ungefär ett år efter att sonen Jonathan begick självmord som Catrine kom i kontakt med Spes.
Spes är en ideell organisation som är till för alla som mist en närstående genom suicid. Den är partipolitiskt och religiöst obunden och rikstäckande och dess motsvarighet finns i flera andra länder.
Catrine gick med i organisationens slutna Facebookgrupp där endast anhöriga eller närstående till de som begått suicid får vara med.
– Jag skrev många inlägg där och man får respons av andra som är drabbade. Det är en fantastisk sida och jag har aldrig sett någonting som har negativ klang där, säger hon och fortsätter:
– I perioder så orkade jag inte läsa inläggen, för varje dag är det någon eller flera som skriver om sin akuta sorg.
Det gick en tid och sedan blev Catrine kontaktad av Spes och fick frågan om hon ville bli kontaktperson. Hon funderade och beslöt sig sedan för att testa. Via organisationen gick hon grundutbildning i Norrköping i rollen som samtalsledare och vid årsmötet 2022 fick hon frågan om att vara med i styrelsen som suppleant.
I dag är hon dels styrelseledamot, dels jourperson samt leder digitala samtalsträffar.
Alla jourpersoner i Spes är anonyma, man säger bara förnamnet till de som ringer in. Syftet är bland annat att jourpersonerna inte ska bli uppringda i hemmet, eller kontaktade på andra sätt när de inte sitter i stödlinjen.
Catrine säger att hon tog på sig uppdragen eftersom hon tycker att det känns viktigt att vara till för andra som drabbats av suicid.
– Det är väldigt mycket som är gripande och jobbigt i samtalen, men det känns jätteviktigt att vara stödperson i Spes och att finnas där för de här människorna, säger hon.
Spes har också digitala samtalsträffar, som kom till under pandemin. De fungerar som flerpartssamtal och då deltar alltid två jourpersoner som kan växeldra och de som ringer in kan komma från världens alla hörn.
– Vi har max 12 personer som kan delta i en samtalsträff. Vår uppgift är då också att styra samtalen, bland annat för att alla ska få komma till tals, säger hon.
Hon understryker att stödpersonerna varken är psykologer eller problemlösare, utan medmänniskor som vet hur det är att ha förlorat någon i suicid.
Spes stödlinje är öppen årets alla dagar mellan klockan 19.00 och 22.00 och stödchatten är bemannad tre gånger per vecka.
– Spes har även fysiska samtalsträffar runt om i landet och de finns bland annat i Piteå och Luleå, men inte i Skellefteå, säger Catrine och fortsätter:
– Tanken är att vi ska försöka få till lite mer engagemang kring Spes här i norr, men det finns exempelvis ingen krets här och då är vi inte röstberättigade vid årsmöten heller. Det slår jättesnett och det skulle jag vilja ändra på.
Catrines förhoppning är att fler ska välja att engagera sig i organisationen.
– Med lite tur kanske det finns en norrlandskrets inom Spes framöver. Personligen tycker jag att det är jätteviktigt att det görs något åt suicid. Det är ju cirka 1 500 personer som tar sitt liv i Sverige varje år, eller fyra personer varje dag och samtalen som jourperson och våra stödchattar är ju så oerhört viktiga för så många.