Solen skiner i Burträsk centrum. Människor passerar ut och in från Coop med matkassar i händerna. Det verkar stillsamt, men den senaste tiden har en inbrottsvåg dragit in över bygden.
– Det är förjävligt. Ingen vill gå ut på kvällen längre, säger Maud Andreasson utanför matbutiken. Numera håller hon sig inne när mörkret faller.
Skelleftepolisen hanterar för tillfället sex anmälningar om inbrott i Burträsk sedan årsskiftet. Norran har tidigare rapporterat om att badhuset, Burträsk Experience Center, apoteket samt Burträsk Blommor och en frisörsalong drabbats.
Det senaste inbrottet skedde på OKQ8 natten till tisdag den 9 april. Det var Burträskbon Erika Renström som larmade polisen.
– Vi passerade med bilen och märkte att larmet var igång. Det var oväntat, säger hon och berättar att brottsutvecklingen eskalerat.
– Det är otryggt. Det borde inte få hända i ett sådant här litet samhälle. Det hade känts tryggare om polisen fanns på plats under nätterna.
Inne på OKQ8 håller mackchefen Ulrika Mellqvist på att packa upp läskdrycker i kylen. Nya glasrutorna har kommit på plats. Ordningen är återställd – men det är inte första gången de blivit utsatta.
– Det är tråkigt. Det var inte länge sen sist.
Nu senaste hade någon tagit sig in genom en sidoruta. Resultatet: Fullt med krossat glas på insidan och utsidan av entrédörren. På golvet låg en omkullvält hylla och en massa varor.
– Det är otryggt och eländigt. Det kostar förfärligt mycket pengar att återställa allt som förstörs.
Om det fortsätter åt samma håll riskerar skadegörelsen att slå hårt mot ortens småföretagare, menar hon.
– För en privat näringsidkare kommer det bli ohållbart att fortsätta. Men jag hoppas på en förändring.
Inne på Burträsk Blommor sätter butiksägaren Theres Bäckström några blommor i en vas. De drabbades av inbrott i februari i år, mitt under vargavintern.
– Någon hade krossat rutan och gått in. Flera blommor hade frusit sönder. Det gick bra med tanke på att det var minus 27 grader den natten. Jag trodde att alla växter skulle förstöras.
Hon delar Ulrika Mellqvist bild. Kostnaderna för skadegörelsen utmanar småföretagarnas tajta budget.
– Jag har inga stora marginaler. Skadegörelsen påverkar mycket, inte bara att det faktum att man förlorar värdesaker.
Hon säger att tryggheten har rubbats.
– Det är stökigt i Burträsk just nu.
En företagare som vill vara anonym uttrycker stor ilska.
– Jag funderar på att sova i lokalen i natt. Jag är så förbannad. Folk måste lära sig att kunna skilja på mitt och ditt.
Sara Isaksson driver Burträsk Värdshus tillsammans med sin sambo Oscar Klemo. De har drabbats av inbrott nästan varje sommar sedan de tog över för några år sedan.
– Det är väldigt obehagligt. Det har eskalerat och blivit helt bananas nu. Man vet inte varför det sker, säger hon.
Kulmen för deras del nåddes i somras. Hennes sambo Oscar Klemo attackerades när han gick ner för att kontrollera vad som pågick.
– Vi vaknade upp mitt i natten och hörde en massa ljud. Jag skickade ner min sambo Oscar, som arbetat som väktare. Han mötte två killar som hade tagit sig in. De drog kniv mot honom.
Hennes sambo bröt foten i tumultet och blev sjukskriven. Paret, som tidigare bodde på övervåningen i värdshuset, valde att flytta därifrån.
– Vi fick panik, eftersom vi har barn. Plötsligt slog det oss – tänk om de kommer upp till oss nästa gång? Man vet aldrig vad de får för sig.
Även värdshusets lunchgäster är upprörda över utvecklingen.
– Det är rent åt helvittes, säger Burträskbon Sigvard Holmlund.
– Förskräckligt, säger bordsgrannen Inger-Britt Holmlund.
Sigvard tycker ändå att Burträsk är ett tryggt samhälle.
– Jag känner mig ganska trygg. Det sker sällan villainbrott här. Men köpmännen påverkas.
Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå, kommenterar Burträsksbornas frustration.
– Jag har full förståelse för att det skapar oro.
Han understryker att han inte är insatt i utredningsarbetet, men att det ofta är samma gärningsmän som ligger bakom här typen av brottsutveckling på en mindre ort.
Nyckeln till att mota tillbaka brottsligheten är att utreda, identifiera och lagföra de skyldiga.
– När någon blir häktad eller dömd till fängelsestraff, då märker man ofta att brottsligheten försvinner.
Många uttrycker att de vill se mer polisnärvaro. Vad är ert ansvar?
– Den här typen av brott går inte att bekämpa genom ständig punktbevakning. Om vi finns på plats och bevakar dygnet runt kommer brotten att öka någon annanstans. Men bi följer brottsligheten. Om vi ser att det uppstår kluster eller seriebrott i ett område så ökar vi insatserna där. All vår verksamhet är inte synlig för blotta ögat heller.
En man är misstänkt för det senaste inbrottet på macken, samt för ett ytterligare inbrott, enligt Pär Miller vid Skelleftepolisen. Mannen är inte gripen, men har blivit delgiven misstanke om brott. Nu väntar polisen på resultatet från den tekniska undersökningen.
– Jag förstår frustrationen. Vi ska göra allt i vår makt för att få stopp på de här.
Han uppmanar Burträskborna att tipsa polisen om de har sett något från inbrotten. Polispatruller i yttre tjänst ska prioritera Burträsk framöver.
– Deras arbete är situationsstyrt, men vi ska försöka styra det så att de är där så ofta som möjligt.