Det var när Skellefteå Byautvecklingsråd genomförde sin byadag på Folkets hus i Drängsmark den 14 mars som Burträsk prisades och när Norran kommer på besök en dryg månad senare skiner solen och positiva vindar blåser genom samhället.
– Det är kanske svårt att se med objektiva ögon, men känslan för oss är att det har varit positivt ett tag nu. Allt ifrån hur företagen fungerar, huspriserna går upp, många ungdomar som bor kvar och många som flyttar hit, säger Mattias Jonsson, som till vardags är vd på WB Trä.
I motiveringen till varför just Burträsk prisades lyfts samarbetsförmågan fram – något som även Mattias beskriver som en av de stora framgångsfaktorerna.
– Det är när många hjälps åt som det fungerar och vi har fått framtidstro. Alla måste vara med och hjälpas åt och känna den positiva drivkraften, säger han och fortsätter.
– Det krävs ett stort engagemang. Ideella krafter behövs och det är kul att hålla med sånt så länge det finns en positiv känsla, säger Mattias.
"För stora för småbyamentalitet"
Samhället prisades som Årets by, även om Jonsson tycker att det kanske är i överkant att kalla Burträsk för by. Just Burträsks storlek är något som han beskriver både som en utmaning och en möjlighet.
– Vi är i den här mellanstorleken där vi är lite för stora för den här småbyamentaliteten, där alla känner alla och hjälps åt med allting. Ibland är det en utmaning att ha det här drivet och engagemanget i en ort av den här storleken. Men nu har vi haft det under en lång tid, säger Mattias.
Burträsk är en stark företagsort och det är en viktig grund för bygden berättar Mattias Jonsson.
– En stor grund är att företagen går bra för då finns arbetstillfällen. Vi har till exempel mer inpendling än utpendling och arbetet är en viktig grund. Men för att få den positiva andan räcker inte det, då behövs så mycket mer.
Firar sex år
I maj firar Burträsk Saluhall sin sexårsdag – även om de redan i februari fyllde sex år. Elva företag har gått samman och säljer nu sina närproducerade varor under samma tak. Ett drag som ger dem en gemensam slagkraft.
– Var och en av oss kan vi inte ha en egen butik, men samlas vi tillsammans kan vi bli attraktiva, säger Sture Andersson, som när Norran kommer på besök är den som bemannar butiken.
– Men i morgon är det någon annan som står här bakom disken, säger han och ler.
Sture menar på att Burträsk Saluhall var lite före sin egen tid, men de senaste åren har intresset och efterfrågan för närproducerade råvaror ökat.
– Vi var ganska tidiga men intresset har växt eftersom. Se bara på Reko-ringen i Skellefteå, nästan alla våra medlemmar är med även där, och får på så sätt ytterligare en försäljningskanal.
Hur har ni blivit bemötta?
– Det känns som att burträskarna är stolta över att ha en saluhall. En sommar kommer många hemvändare till Burträsk och hälsar på sina far- och morföräldrar. Då känner vi oss stolta när de kommer hit och vill visa upp vår lilla saluhall. Den är inte så stor, men det mesta finns här, säger Sture.
Vid årsskiftet köpte far och son Wallmark, Ulf och Joakim, Navet, det gamla kommunalhuset efter några turer fram och tillbaka.
– Hans grundtanke var att köpa det där själv eftersom han skulle sluta här på firman, men han blev överbjuden och när det körde ihop sig för den köparen var han egentligen inte längre intresserad då han hade fått ett nytt jobb. Men då blev jag sugen och det slutade med att vi köpte det tillsammans, säger sonen Joakim som fortsätter föra släktarvet vidare på Hällgrens Motor.
Hur ser planerna ut nu?
– Det får man väl egentligen komma med förslag på, vi kan göra vad som helst. Just nu är det kontorslokaler, hobbylokaler och föreningar som håller till där.
– Sedan följde ju även gamla polisstation med och den står tom, och där har vi lite tankar på att starta ett gym.
Just nu pågår en inledande informationsinsamling bland burträskarna för att se vilket behov som finns.
– Och det är en fördel som vi har, att det är lätt för folk att slita tag i en och prata. De behöver inte sitta i någon telefonkö för att få tag på oss.
Hur har reaktionerna varit?
– Det låter på folk som att de tycker det är kul att det är en burträskare som har köpt det. De gillar att det är lokala förmågor som väljer att satsa här. Det är en fin by och vi vill ha kvar gnistan, det vore trist om den skulle förfalla som en del andra byar, säger Joakim Wallmark.