Enligt fackförbundet Byggnads så har arbetslösheten i branschen ökat med nära 70 procent och både varsel och konkurser slår nya rekord månadsvis. Men ett företag som går mot strömmen är WB Trä.
Företaget startades 1997 av bland andra Mattias far Erik Jonsson som omkom 2007 och Mattias tog över som vd. Han äger WB Trä tillsammans med produktionschefen Andreas Eriksson.
– Det har varit mycket nedåt i Byggsverige men för oss är det tvärtom. Det är positiva vindar, vi har en orderstock på 42 miljoner och har kunnat nyanställa och stärka upp på flera fronter, berättar Mattias Jonsson.
En som dragit nytta av det är Linus Rauhala som gör blott sin andra dag bland företagets 42 anställda.
– Det är kul. Jag lär mig saker hela tiden, alla är så otroligt duktiga här, säger han med ett glatt leende.
En av hemligheterna är att det är ett specialsnickeri som gör anpassade detaljer, framförallt fönster och dörrar, åt kunder som sällan är känsliga för konjunkturer.
– Vi har täta samarbeten med arkitekter runt om i Sverige. Det är något vi började mer aktivt med för ungefär fem år sedan och det har varit en ganska lång process, men nu ser vi resultatet.
Man försöker vara med i ett tidigt skede i olika high-end projekt, vanligtvis i Stockholm och södra Sverige.
– Men visst skulle det vara kul att kunna synas lite mer lokalt också, det kommer ju lite mer arkitektritade hus även här, säger Mattias Jonsson.
En annan nisch som företaget haft framgång i är renoveringsarbeten där det ofta krävs nya fönster i tidstypisk stil.
Mattias Jonsson visar ett antal fönsterbågar som ska till ett större renoveringsprojekt i Norrköping.
– Det är ett hus från slutet av 1800-talet så det är otroligt viktigt att det vi levererar ser precis ut som originalen. Det måste vara perfekt.
Mattias Jonsson ser ljust på framtiden.
– Vi har en 90-procentig orderstock fram till nyår. Många vill ha saker gjorda innan sommaren, men då tvingas vi säga november i stället. Men vissa är beredda att vänta.
– Vi är flexibla i allt vi gör och kan åta oss jobb för några tusenlappar till projekt för 15 miljoner. Krisen i byggbranschen gäller framförallt nyproduktion bostäder vilket inte drabbar oss lika mycket. Renoveringar syns mindre i statistiken men är ofta mer intressanta för oss. Det är ett långsiktigt strategiskt arbete som nu ger resultat, avslutar han.