Vad som kommer att hända om mark- och miljödomstolen säger ja till ansökan är helt enkelt att intaget till kraftverket blockeras genom gjutning av betong eller genom täta massor. Luckan till intagskanalen plockas bort helt.
I kraftstationen som finns inne i kvarnen sitter nu en turbin med cirka 60 hk effekt och med en normal årsproduktion som uppgick till cirka 65 000 kWh när stationen var i drift. Anläggningen ingår i nationella planen för moderna miljövillkor för vattenkraften. Ägaren vill nu helt avveckla kraftverksdriften eftersom det blir alldeles för dyrt att driva den vidare med nya krav och villkor.
Kalvträsk kvarn ligger i Sikån, strax uppströms Kalvträsket och strax sydväst om byn Kalvträsk. Sikån rinner mellan Granträsket och Bygdeträsket och ligger inom Rickleåns huvudavrinningsområde.
Sedan 1919 har det funnits en kraftstation i kvarnen som från början drevs av Kalvträsk Belysningsförening. Från början fanns här en likströmsgenerator på 20 hk, vilken 1925 byttes ut mot en växelströmsgenerator. Belysningsföreningen lade ner stationen 1945 och överlät distributionen till Hällnäs Elektriska Kraftaktiebolag.
1944 revs sågen och kvarnen lades ned 1967. När Knut Pettersson, som var rektor i Burträsk, blivit ägare till kvarn och kvarnbostad i Kalvträsk uppförde han 1971 en ny kraftstation här. Kraftkällan användes för hushållsändamål och som eluppvärmning av bostaden.
Den till kraftverket hörande dammen dämmer upp ett vattenområde på knappt fyra hektar som kallas för Kvarnedan. Fallhöjden vid dammen uppgår till cirka 3,5 meter. Över dammen går en bilväg och intaget till kraftverket utgörs av en kort kanal förlagd under vägen.
För att genomföra åtgärderna med blockeringen helt i torrhet kommer dammen tillfälligt att behöva sänkas av. Vid behov upprättas en låg fångdamm framför turbinintaget. Efter utförda åtgärder kommer dammytan uppströms dammen, enligt utredningar som gjorts, att bli densamma som tidigare.
Byggtiden uppskattas till cirka en vecka. Arbetena förutsätter relativt låg vattenföring och bör därför enligt utredningen genomföras på sommaren.
Ägarna till kvarnen och kraftstationen har ett arrendeavtal med Samfälligheten i byn, som äger aktuella fastigheter, om att kunna nyttja anläggningen för elproduktion.