Bekräftad varg mellan Burträsk och Bastuträsk

En varg har upptäckts några mil väster om Skellefteå – en av två bekräftade hanar i Västerbottens län. ”Det är klart att det finns en risk med att vargen är i närheten av renar”, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Rovdjurshandläggaren Ellinor Sahlén säger att det är problematiskt när vargar är inom renskötselområden. ”Men det är också viktigt att vargarna kan passera.” Genrebild.

Rovdjurshandläggaren Ellinor Sahlén säger att det är problematiskt när vargar är inom renskötselområden. ”Men det är också viktigt att vargarna kan passera.” Genrebild.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Burträsk2023-11-15 11:58

Det var i början av november som det rapporterades in till länsstyrelsen att man sett vargspår i området mellan Burträsk och Bastuträsk. Länsstyrelsen har med hjälp av dna-spår kunnat individbestämma vargen.

– Vi har kunnat individbestämma två i länet. Båda är skandinaviska vargar som vandrat upp söderifrån och båda är hanar, säger Ellinor Sahlén.

Utöver den mellan Burträsk och Bastuträsk finns det även en varg som observerats först i Lycksele kommun, senare i Bjurholms kommun.

– De senaste åren har vi lyckas identifiera runt två individer varje år som rör sig i Västerbottens län, men det är sannolikt fler som passerar. På vinterhalvåret är det lättare att spåra men under sommaren kan det vara svårt att följa upp de observationer vi får in.

undefined
Vargen som spårats mellan Burträsk och Bastuträsk är den andra i Västerbottens län som identifierats på individnivå under hösten. Arkivbild.

Vad gör vargarna här?

– De sprider sig från sitt födelserevir och försöker hitta en partner. När de är just i Västerbotten handlar det ofta om att de passerar eller uppehåller sig på en plats en kortare tid för att sedan vandra vidare.

Det har inte kommit in några rapporter om att vargen inom Norrans bevakningsområde ska ha orsakat någon skada, men Ellinor Sahlén säger att det finns en risk då det även finns renar i området. Därför håller länsstyrelsen noggrann koll på utvecklingen.

– Vi följer upp de rapporter vi får in och om man till exempel skulle hitta en skadad ren så kommer vi ut och besiktar. Då ser vi om det är vargtypiska skador eller om det är något annat kan ha orsakat skada.

undefined
Länsstyrelsen hoppas att vargarna i Västerbotten passerar utan att orsaka någon skada för rennäringen. ”Men absolut kan man förstå att det finns en oro”, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare. Genrebild.

Har de som hört av sig till er reagerat på något sätt?

– Ja, i det här fallet tror jag att det var en medlem från en sameby som rapporterade in spåren. Renskötare rör sig ju i skog och mark så de är ofta bland de första att upptäcka spår från rovdjur och är en viktig del inom rovdjursinventeringen. Jag minns inte hur nära den här vargen var till närmsta ren, men det är inom ett vinterbetesområde, så absolut kan man förstå att det finns en oro.

Vad är nästa steg för er nu?

– Nu följer vi upp observationer och rapporter som kommer in till oss. Det är så vi jobbar när det kommer till just ett sådant här läge som vi är i nu. Om en varg sen skulle börja orsaka skada, då är det ofta en ansökan om skyddsjakt som kommer in, men i nuläget följer vi bara situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!