Just den här veckan är det Anna Eneslätt och Pontus Fahlgren som har förmiddagsskiftet. Klockan är efter 06.00 och de är redan i fullgång med skogsarbetet. Det har varit en regnig natt och det är fortfarande ganska blött och fuktigt ute i skogen. Anna passar på att putsa rutorna på den 27 ton tunga skördaren och sedan larvar hon i väg för att tanka.
Under tiden kan man se Pontus längre bort på hygget komma sakta körande med skotaren fullastad med timmer, som ska lämnas intill skogsvägen. Förra vintern så gick Pontus en 20 veckors vuxenutbildning på Naturbruks i Åbyn, Burträsk. Det har flaggats tidigare år att det har varit ett stort rekryteringsbehov av maskinförare av Norra Skogsägarna och resultatet blev en utbildning förra året, där totalt 27 elever sökte och 8 stycken antogs. Pontus var en av dem.
I utbildningen ingick det teori och övningskörning i simulatorer. Utbildningen innebär bland annat att lära sig gallra skog och transportera ut virket till avläggningsplatser, till att lära sig om skogsskötsel och naturhänsyn. I kursen ingick praktik i verkligheten med bland annat skördare och skotare.
– Utbildningen var lärorik och jag trivs bra i skogen. Jag har mest kört skotaren till en början men har börjat köra skördaren lite mer, det är bra att vi är två på varje skift, säger Pontus.
På Skogstjänst Frostkåge AB är det ägaren Michael Fahlgren plus fyra anställda som jobbar två skift i skogen.
För Michael började det hela med att efter nian gick han naturbruks i Burträsk. Efter utbildningen blev han sedan manuell huggare med motorsåg och körde även skogstraktor i några år. Han omskolade sig och tog trafikkortet och började köra långtradare åt ett åkeri som han efter några år köpte in sig i. Som mest hade han sex bilar och körde livsmedel till Skåne och Stockholm. Michael hade åkeriet i cirka 30 år och avvecklade det för 10 år sedan. Efter det har det varit Skogstjänst Frostkåge AB som han driver och jobbar mot Norra skog.
–Jag har alltid trivts i skogen och det är nog därför jag fortsätter, säger Michael.
– Vi jobbar mest mot privata skogsägare så det bli ofta små arealer, som det här i Forsnäs utanför norra Åbyn som är cirka 10 hektar. Så det bli att: ”Vi hugger och gör klart och flyttar”, om igen. Jag har en egen trailer så flytten av maskiner sköter jag om och hoppar in när någon ska vara ledig, säger Michael.
De hugger 70 000 kubikmeter på årsbasis och cirka 500 per dag på ackord. Just det här året så är de fulltecknade hela säsongen och har kontrakt på två år till.
– Att jobba i skogen är lite speciellt. Man måste kunna jobba självständigt, ta egna beslut och jobba sent på kvällarna själv. Vi jobbar väldigt hårt och måste prestera för vi jobbar på ackord, men det är ett otroligt fritt jobb. Enda nackdelen är att vi kan ha långt till jobbet, vissa gånger kan vi ha en timmes körning till och från jobbet, säger Michael.
–Min hustru tycker att jag ska varva ner. Två år till ska jag vara i gång, sen hoppas jag på ett generationsskifte. Vi är ett litet företag och vi är som en familj och har högt i tak, fortsätter Michael.
Senare på eftermiddagen träffas hela arbetslaget. Regnet öser och en timmerbil sitter fast efter vägen. Så jobbmötet och fikat blir i bilen.