Efter år med hot och våld: ”Tar fram polygripen”

Efter alla slagen, efter alla sparkarna, efter alla hot och kränkningar så tar han fram verktyget, en polygrip. ”Han säger att han ska möblera om mitt ansikte, det kommer att sluta med att han har ihjäl mig om jag inte ringer polisen”‚ berättar kvinnan bara timmarna efter att sambon förs iväg från brottsplatsen. På onsdagen möttes de igen, denna gång i rättssalen.

Här skedde många av hoten, våldsattackerna och kränkningarna. På onsdagen inleddes rättegången om grov kvnnofridskränkning mot en 48-årig man från Burträsktrakten. Han misstänks för den hittills värsta brottsserien mot en kvinna i Skelleftebygden, sett till antalet misstänkta brott när det gäller kvinnofridskränkning.

Här skedde många av hoten, våldsattackerna och kränkningarna. På onsdagen inleddes rättegången om grov kvnnofridskränkning mot en 48-årig man från Burträsktrakten. Han misstänks för den hittills värsta brottsserien mot en kvinna i Skelleftebygden, sett till antalet misstänkta brott när det gäller kvinnofridskränkning.

Foto: Polisen

Burträsk2021-06-23 18:00

Norran har de senaste dagarna i flera artiklar berättat om sexbrott, misshandel och hot som män i Skelleftebygden utfört mot kvinnor.

Det har handlat om den stora ökningen av anmälda brott till polisen i Skellefteå, hur Guldstadens kvinnojour märkt av ökningen av kvinnor som söker stöd, om hur ”Eva” blev fortsatt förföljd av ex-maken trots kontaktförbudet.

Och det tar inte slut.

Det bara fortsätter.

Den här onsdagen inleds rättegången i Skellefteå mot en 48-åring från Burträsktrakten om de brott som han misstänks för mot sambon.

Den lista på brott som han anklagas för saknar motstycke i Skellefteås kriminalhistoria sedan begreppet grov kvinnofridskränkning infördes 1998.

Aldrig tidigare har en man bosatt i Skellefteregionen åtalats för så många enskilda brott när det gäller denna brottsrubricering.

Det handlar om sparkar och slag, om hot, ofredanden och kränkningar.

undefined
Norran har de senaste dagarna berättat om den alarmerande utvecklingen när det gäller polisanmälningar om mäns brott mot kvinnor det senaste året. Guldstadens kvinnojour har under 2020 sett en fördubbling av antalet kvinnor som söker stöd.

Bakom förundersökningen på 530 sidor, som involverade flera poliser i Skellefteå mellan den 5 maj och 11 juni då åtal väcktes, finns sida upp och sida ner med skakande vittnesmål från kvinnan, och bilder som visar hennes skador.

Det som pågått sedan sommaren 2019 får ett omskakande slut när mannen den 5 maj ännu en gång angriper kvinnan i bostaden.

Hon berättar i förhör om händelseförloppet:

– Jag halvligger i soffan, det uppstår en diskussion om att jag har ljugit för honom. Jag frågar vad det gäller, då kommer han till soffan och börjar sparka mig på underbenen och mot ena höften. Misshandeln fortsätter lite senare med att han kastar min mobil på mitt huvud, sedan stoppar han in mobilen i min mun.

Hon fortsätter:

– Han håller också fram ett verktyg mot mitt ansikte, en polygrip, och han säger: ”Jag kan möblera om ditt ansikte hur jag vill”.

Hon berättar i polisförhöret att hon där och då fruktar för sitt liv:

– Han kommer till slut att ha ihjäl mig om jag inte ringer polisen. Han har då slagit mig flera gånger med knytnävsslag. Jag skyddar mig med mina armar men då slår han mig på revbenen istället. Det känns mest tragiskt att jag visste att den här dagen skulle komma, levande eller död.

undefined
Två år av hot och våld fick sitt slut den 5 maj. Först slog och sparkade 48-åringen sin sambo, kvinnan har berättat hur han dessutom tog fram en polygrip och förklarade att han skulle ”möblera om hennes ansikte”. Därefter ringde hon polisen.

Det andra förhöret, som hålls samma dag som 48-åringen grips, vittnar om kvinnans mycket svåra situation. Det är en känslostorm som uppstår i och med att hon kontaktar polisen.

– Alltså, jag blev rädd på riktigt. Jag tänkte att det här går inte att lösa, jag kan inte, jag får inte det här att bli bra, det går inte.

I polisens sammanfattning av de inledande förhören framgår det också:

”Hon ringer till polisen. Han kastar telefonen i skallen på henne, han trycker även in telefonen i hennes mun. Hon säger att det kändes kränkande, ´så kränkande att det inte finns´. Han tryckte in telefonen med våld i munnen kanske i en halv minut. Hon säger att hon inte haft ont i munnen efteråt men ont i själen.”

Vecka efter vecka, månad efter månad så fortsätter det upprepade våldet, hoten och kränkningarna. Det visar förundersökningen.

Trots den mycket utsatta situationen så har kvinnan ändå sinnesnärvaro att dels ta egna bilder på skadorna, dels med sin mobiltelefon spela in ljud från vissa situationer som beskriver hur hotfullt och aggressivt det kunde bli. 

Materialet skickades sedan till en väninna som ska få vittna vid rättegången.

undefined
Från kvällen innan och fram till att 48-åringen greps av polisen den 5 maj hade han, enligt egna uppgifter, druckit cirka 20 starköl. Det var 33 centiliters öl med 7,3 promillehalt. ”Jag minns inte hela händelsen eftersom jag var så berusad”, påpekar mannen i polisförhör.

Ett omfattande bruk av alkohol bildar en svart sorgkant runt det här rättsfallet.

När den åtalade 48-åringen grips den 5 maj har han 1,54 promille alkohol i blodet.

Han berättar i polisförhör:

– Sedan kvällen innan jag greps hade jag druckit cirka 20 starköl, 33 centiliters, med 7,3 promillehalt. Jag minns inte hela händelsen eftersom jag var så berusad.

För att få en uppfattning om omfattningen av de misstänkta brotten så finns det en mycket viktig detalj att lyfta fram.

När en åklagare väcker åtal för grov kvinnofridskränkning så börjar varje enskilt moment i åtalet med en bokstav. I de riktigt allvarliga fallen brukar punkterna börja på bokstaven A och sluta på G eller H.

Åklagarens åtal slutar denna gång på bokstaven P.

Det innebär 16 olika delpunkter, brott som enligt Louise Ahlmark sammantaget varit ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet och som allvarligt skadat hennes självkänsla.

undefined
När Skelleftepolisen gjorde husrannsakan i fastigheten hittades bland annat omfattande skador på en toalettdörr. Kvinnan har i förhör berättat hur mannen utfört skadegörelsen vid olika tillfällen då han varit arg och berusad.

Det handlar om att han vid upprepade tillfällen slagit eller sparkat kvinnan på kroppen eller ansiktet, likaså om dödshot eller att han skulle ”skalla in hela hennes ansikte”.

Vid ett tillfälle ska mannen ha sparkat kvinnan med stålhätteskor i samband med att hon legat ner.

Vid misshandeln den 5 maj i en bostad ska han, som tidigare nämnts, ha slagit och sparkat kvinnan mot kroppen och ansiktet samt gjort ett angrepp med kvinnans mobiltelefon.

Han har också enligt åklagaren ”regelbundet och systematiskt fällt nedsättande och kränkande kommentarer”.

–Detta har utgjort ett hänsynslöst agerande som varit ägnat att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt, menar Louise Ahlmark.

Efter att Louise Ahlmark vid rättegångens inledning redogjort för den rekordlånga listan över 48-åringens misstänkta brott får advokat Kari Wergens möjlighet att sammanfatta hans klients inställning till misstankarna.

undefined
Advokat Kari Wergens sammanfattade 48-åringens inställning till den rekordlånga åtalslistan. Vissa medgivanden gjordes om misshandel och ofredanden, i övrigt förnekar mannen brott.

Vad gäller händelsen den 5 maj i bostaden så erkänner mannen att han slagit och sparkat kvinnan ett flertal gånger i ansiktet, benen och ena höften.

– Men han förnekar att han slagit henne med mobiltelefonen, han har inte heller tryckt in mobiltelefonen i hennes mun. Angående en annan åtalspunkt så erkänner han att han hällt en burk öl henne, säger Kari Wergens.

Den 15:e punkten i åtalet, att han under nästan två år ”regelbundet och systematiskt fällt kränkande och nedsättande kommentarer” till kvinnan, erkänner han också.

– I övrigt så förnekar han brott. Han medger att betala skadestånd på 10 000 kronor, tillägger Kari Wergens.

Det är långt ifrån vad kvinnans målsägandebiträde Linda Sundlöf yrkar på.

undefined
Målsägandebiträdet Linda Sundlöf redogjorde för skadeståndsyrkandet på sammanlagt 111 000 kronor. Den största delen handlar om ersättning för den kränkning som kvinnan utsatts för under nästan två års tid.

– Han ska till min klient betala 111 000 kronor i skadestånd. 100 000 kronor är ersättning för kränkning och 11 000 kronor för sveda och värk, sammanfattar hon.

Rättegången fortsätter under torsdagen, då ska förhör hållas med 48-åringen.

Onsdag den 30 juni hålls den tredje förhandlingsdagen.

Sju personer är kallade att vittna: nära anhöriga, vänner och bekanta samt personal från socialtjänsten.

Viktiga råd/telefonnummer

Polisen

Ring larmnumret 112 vid akuta situationer. Försök att ha mod och kraft att gå vid första slaget. Besök läkare, dokumentera/fotografera skador, skriv dagbok, notera datum, kontakta en god vän, Centrum mot våld eller Guldstadens kvinnojour. 

Centrum mot våld

I akuta situationer ring 112 och begär polis och/eller social beredskap, annars är polisens telefonnummer 11414.

Om du är utsatt för våld och vill prata med någon: ring 020-61 60 60. Om du utövar våld och vill få hjälp: ring 020-73 55 55.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!