Roland tog sig an utmaningen att förvandla byns butik

Tiden hade stått stilla inne i butiken i Bursiljum i flera decennier när familjen Carvalho från London hittade den. En lång och noggrann renovering har blåst nytt liv in i huset. "Folk säger ibland att min stil är gammeldags. Jag säger till dem att det handlar inte om mig utan om vad huset behöver.", säger Roland Carvalho.

Konstverk i hobbyrummet. – Jag har tepåsar överallt, i bilden, runtom i huset. Bara utifall jag behöver te.

Konstverk i hobbyrummet. – Jag har tepåsar överallt, i bilden, runtom i huset. Bara utifall jag behöver te.

Foto: Donna Richmond

Bursiljum2025-01-05 12:05

– Vi blev förälskade i huset samma sekund som vi gick över tröskeln. Innan det ens var officiellt till salu såg vi oss redan bo här och jag planerade alla renovationer i huvudet. Jag visste att det inte fanns en chans att jag kunde vända det här huset ryggen utan att göra det till vårt hem.

Jag sitter med Roland Carvalho i köket i hans hus i Bursiljum, ett hus som hans familj köpte 2016. Roland, hans numera ex-fru Cheryl och deras tre döttrar bodde i utkanten av London när de bestämde sig för att ta ett stort och livsomvälvande beslut och flytta till Sverige. I London var Roland en egenföretagande röringenjör som jobbade långa timmar med ständigt ökande fysisk och psykisk stress.

Cheryl, min yngsta syster, hade nyfiket följt hur det gick för mig och min pojkvän Paul sedan vi flyttade till Västanträsk från London 2012. Familjen Carvalho besökte oss 2015 och jag kommer klart ihåg Rolands reaktion när han klev ur bilen utanför vårt hem som har sjöutsikt.

undefined
Lola och Roland med hans gigantiska temugg.
undefined
Vardagsrummet. – Fåtöljen står här eftersom det är ett perfekt ställe att sitta och läsa med ljuset utifrån. Den mörka djupa färgen på fåtöljen gör att rummet känns mysigt och inbjudande.
undefined
Vardagsrummet. – Glödlamporna avger mjukt ljus och är en fin designdetalj.
undefined
Hallen. Konsolbordet köptes från Storbritannien och har målats om många gånger.
undefined
Köket. Färgerna är neutrala men lite inslag av starkare färger ger rummet en kick.

– Jävlar! Den här utsikten är helt otrolig.

Det var ögonblicket som fick idén om att flytta till Sverige att ta form hos familjen Carvalho. Bara ett år senare hade de hyrt ett hus i vår by medan de letade efter något att flytta in i.

Det som skulle bli deras hem i Bursiljum var rymligt men det var långt ifrån färdigt för inflytt. Det hade tidigare varit byns livsmedelsaffär vilket innebar både problem och möjligheter för renoveringen. Roland som redan hade renoverat två hus i Storbritannien var inte nedslagen.

– När vi först gick in i huset var det som en tidskapsel. Det stod fortfarande varor på butikshyllorna, frysarna var kvar och ladan var full av saker som tidigare hade sålts i affärer, berättar han.

undefined
Roland sitter på den gamla köpdisken i köket där butiken en gång fanns.
undefined
Konstverk i hobbyrummet. – Jag har tepåsar överallt, i bilden, runtom i huset. Bara utifall jag behöver te.
undefined
Badrum. – Vi följde temat med att ha träpanel på nedre halvan av väggen. Det fristående badkaret med följsamma kanter och kran monterad i golvet gör att rummet känns modernt.
undefined
Trappan – Jag hängde lamporna hela vägen ner för att framhäva takhöjden men använde en mjukare färg på lampan så att du inte blir förblindad när du tittar upp, säger Roland.
undefined
Hallen. Träpanelerna kallas ‘judge’s paneling’ på engelska.
undefined
Bursiljum 65 i mitten på 70-talet när det var en ICA-butik. Butiksägarens namn är Ann-Grett Åberg och kunden är Hedvig Sundkvist.

Butiken hade varit en knutpunkt för bygden till den stängde 1989. Det var inte bara ett ställe att handla förnödenheter, det var en mötesplats där lokalborna köpte sina matvaror, hämtade post och ibland kom in för att slänga käft.

Med en förståelse för byggnadens historiska värde satsade Roland på att bevara de ursprungliga kännetecknen medan han lade till sin personliga touch. Köpdisken som en gång saluförde sytillbehör, skruvar och glödlampor rengjordes noga, oljades och har nu sin hedersplats i köket. 

En gammal mangel som hittades under en skräphög i ladan renoverades och målades om. Gammalt blandas med nytt.

undefined
Köket. – Den gamla mangeln var begravd under skräp i ladan från när huset renoverades på 70-talet. Jag tog isär den, gjorde rent den, målade och nu ser den ny ut.
undefined
Köket. Freya till vänster och Ava till höger förbereder lunch. Köket är där den gamla butiken var i byggnaden.
undefined
Hallen på ovanvåningen. – Älghornen fick jag som gåva och älghuvudet är gjort av papper, jag laddade ner ett kit från Etsy.
undefined
Badrum som hör till Rolands sovrum. – Jag ville att rummet skulle kännas varmt och mysigt, lugnt och avslappnande. Vitt kändes alldeles för kliniskt.
undefined
Köket. – Den dolda dörren inkluderades för att skapa flöde i köket och för att man ska kunna gå igenom från farstun.
undefined
Stora sovrummet med walk-in closet. – Huset förtjänar en sovrumssvit. Ett hus av den här storleken behöver plats för att organisera allt.
undefined
Ava, 14. – Jag tycker att det bästa med det här huset är hur stort det är eftersom alla har sina egna utrymmen där de kan göra vad de vill.
undefined
Bursiljum 65 i mitten på 70-talet när det var en ICA-butik. Butiksägarens namn är Ann-Grett Åberg och kunden är Hedvig Sundkvist.

Roland hämtar inspiration från Pinterest, googlesökningar på traditionell svensk byggnadsstil och andras hus som han jobbat med. 

Att jobba för Skelleftebygg (tidigare Åbyns Bygg) under sju år gav honom en ännu djupare uppskattning för traditionell svensk arkitektur och inredning. Idag har han sin egen verksamhet inom bygg och taktäckning där han hjälper andra att få till sina renoveringsdrömmar.

– Folk säger ibland att min stil är gammeldags. Jag säger till dem att det handlar inte om mig utan om vad huset behöver. Du skulle inte sätta modern interiör i ett gammalt hus, det skulle inte passa ihop, säger Roland.

undefined
Freya, 17 med Lola. – Hela min klass sov över här en gång. Det fanns nog med plats för alla på golvet.
undefined
Så som huset såg ut sommaren 2017.
undefined
Utsidan av huset. – Renoveringen har tagit åtta år och det finns fortfarande mer att göra i uthusen.
undefined
– Det här är ett handgjort objekt som jag uppskattar. Det var en 40-årspresent från min ex-fru Cheryls föräldrar. Jag älskar hur man kan se alla små imperfektioner och jag uppskattar hur mycket tid och kraft som lagts på att tillverka den.
undefined
Roland och Lola, en spansk vattenhund, står på farstutrappan. – När huset var rött kändes det som att det försvann in i skogen. Vi bestämde oss för att måla det ljusgrått så att det syns mer.
undefined
Det stora sovrummet, walk-in closet och inbyggt badrum. – Jag tycker att ett hus av den här storleken behöver en sovrumssvit. Jag valde mörka färger för att uppehålla den mysiga känslan. Jag skapade målningen själv, jag ville ha något ljust och ganska ekivokt för sovrummet, en zon bara för vuxna.
undefined
Stora sovrummet. – Jag ville ha en enkel lampa med mjukt ljus för läggdags. Rummet är mörkt för att få en mysig känsla och är totalt mörkt när jag sover.
undefined
Hallen på ovanvåningen. En utmärkt plats för att visa upp konstverk.
undefined
Köket. – Den gamla symaskinen från Singer var en gåva från min flickvän. Det är en familjeklenod.

Efter att ha lagt åtta år på att renovera det här huset och sedan renovera ex-frun Cheryls nya hus i Burträsk frågar jag honom: skulle du göra om det igen?

– Jag skulle mer än gärna jobba med ett till hus som det här, kanske ännu större. Men jag skulle behöva kolla vad min flickvän Elin tycker om det.

Fakta

Namn: Roland Carvalho, 49, ägare av R.C Bygg i Skellefteå AB. 

Bor: Bursiljum.

Familj: Freya, 17, går i tvåan på gymnasiet, Anderstorp. Ava, 14, går i åttan i Burträsk. Bella, 19, bor i Skellefteå, sjuksköterskeelev.

Rolands favoritmat: All italiensk mat, speciellt lasagne.

Rolands favoritrum i huset: Hans sovrum. – Det blev precis som jag drömt om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!