Ansökte om skyddsjakt på kråkfåglar vid Bureälven

Kråkfågelsjakten slutar den 30 april, men en ansökan om skyddsjakt ända fram till den 15 maj kom in till länsstyrelsen för upp till 50 kråkfåglar. Det handlar om områdena Falmarksträsket och Bureälven. ”Jakttiden är för kort i Skelleftetrakten”, skrivs i ansökan.

Kråka.

Kråka.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bureå2024-04-09 08:00

Skyddsjakten ville man genomföra under perioden 1–15 maj. Kråkfåglar det handlar om är kråka, skata och kaja.

”I Ga Falmarks VVO (viltvårdsområde) har änder minskat drastiskt i antal de senaste 10–20 åren och endast ett fåtal ällingar syns till på sommaren.”

”Anledningen till den dåliga föryngringen beror på till stor del ett stort rovviltstryck från marklevande rovvilt och kråkfåglar. Flera viltvårdsinsatser planeras och utförs såsom andkorgar, jakt på mink, räv och kråkfågel med skjutvapen och fällor.”

undefined
Bureälven skulle kunna ha fler änder på besök. Viltvårdsområde vill ha skyddsjakt på kråkfåglar.
undefined
Kaja.
undefined
Skata.

Men man menar att kråkjakten slutar 30 april då snön smälter och kråkreviren besätts. Det behövs därför en skyddsjakt efter det datumet.

”För en effektiv kråkjakt med små flyttbara fällor där man riktar in sig på revirkråkor är jakttiden för kort i Skelleftetrakten och ett kråkrevir riskerar att återbesittas av ett nytt kråkpar och viltvårdsåtgärden inte få den effekt som önskas.”

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu kommit med sitt beslut, man avslår ansökan om skyddsjakt:

”Ett beslut om skyddsjakt enligt gällande regelverk kan endast medges om det finns stor risk för allvarlig skada. Ni har angett minskning av antal änder som skäl för skyddsjakt. Länsstyrelsens bedömning är att en minskning av relativt vanliga arter av änder inte att betrakta som allvarlig skada.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!