Två nya naturreservat planeras vid Burvik

Länsstyrelsen vill bilda två nya naturreservat söder om Bureå ute vid kusten. Kastfjärdens och Bäckfjärdens naturreservat. Skyddet av Bäckfjärden har enligt länsstyrelsen en hög prioritet.

Bäckfjärdens naturreservat innehåller hela 17,9 hektar hav.

Bäckfjärdens naturreservat innehåller hela 17,9 hektar hav.

Foto: Anniina Saarinen/länsstyrelsen

Bureå2024-07-05 05:00

Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag till beslut om naturreservat för två områden i Skellefteå kommun. Båda ligger söder om Bureå i närområdet kring Burvik.

Bäckfjärdens naturreservat ligger cirka 12 km sydost om Bureå. Enligt länsstyrelsen utgörs naturreservatet främst av strandnära naturskog med grandominerade barrblandskogar och skyddsvärda marina miljöer. 

undefined
Bäckfjärdens naturreservat är ganska stort. Här markerat i rött.
undefined
I Bäckfjärdens naturreservat finns både mark och vatten.

Man skriver: ”De mycket höga marina naturvärdena består av grunda havsvikar som innefattar bland annat laguner, blottade ler- och sandbottnar, stora vikar och sund samt vegetationsklädda bottnar bestående av bland annat kransalgsängar och ängar av kärlväxter.”

Skogen har gamla granar och tallar samt stående och liggande död ved. Reservatet har även strandängar, näringsrika albårder och öppna dyntallskogar. Det finns flera sällsynta och rödlistade arter som är beroende av gamla naturskogar som goliatmusseron, gräddporing samt av grunda havsvikar som uddnate och slidnate. Genom reservatet löper även en gammal fäbodstig som följer Bäckfjärdens strand.

Totalt är reservatet på 48,3 hektar, fördelat på skogsmark 27,6, våtmark 2,1, öppen mark 0,6 och hav 17,9 hektar.

undefined
Gammal och bevaransvärd skog i Kastfjärdens naturreservat.

Kastfjärdens naturreservat ligger cirka 7 km sydost om Bureå. Naturreservatet utgörs av barrblandskog och tallskog och har höga naturvärden knutna till det naturskogsartade skogstillståndet. Strukturer som gamla träd av främst tall och död ved förekommer allmänt. Reservatet berör även till synes hydrologiskt intakta våtmarker och en bäck. Reservatet hyser flera sällsynta och rödlistade arter som är beroende av gamla naturskogar som smalfotad taggsvamp och gammelgranskål. Delar av reservatet är påverkat av skogsbruk.

undefined
De röda områdena visar var Kastfjärdens naturreservat ska ligga. De är rödmarkerade.
undefined
Kastfjärdens naturreservat är uppdelat.

Området är relativt lättillgängligt då närmaste väg ligger cirka 200 meter från reservatets västra område. Reservatet gränsar till den lilla sjön Blommersjön. Naturreservat omfattar 13,8 hektar skog (varav 12,8 hektar är produktiv skog) och 0,3 hektar våtmarker.

I båda fallen genomförde länsstyrelsen en inventering av områdena hösten 2018, efter att delar av områdena avverkningsanmälts. Länsstyrelsen konstaterade då att områdena var skyddsvärda och startade en dialog med markägarna. Sedan påbörjades förhandlingar som mynnade ut i en överenskommelse om intrångsersättning mellan markägare och staten under 2022.

Syfte

Syftet med naturreservatet är att bevara och vårda värdefulla naturmiljöer i form av områdets till stora delar naturskogsartade barrblandskogar, vattendrag och våtmarker. Områdets helhetsvärden med dess förhållandevis opåverkade karaktär, ekosystem och biologiska mångfald ska bevaras.

Ett syfte är också att inom ramen för bevarandet av biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer tillgodose behovet av områden för friluftslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!