Får drygt en miljon mer för huset efter ny värdering

Niklas Karbin Hedqvist och hans förra sambo tyckte att Trafikverket erbjöd dem ett skambud för fastigheten i Bureå, som hamnar under Norrbotniabanan. Efter en ny värdering har priset ökat rejält – med nästan en miljon kronor.

Niklas Karbin Hedqvist kom för att hämta katterna som också ska flytta till nya huset.

Niklas Karbin Hedqvist kom för att hämta katterna som också ska flytta till nya huset.

Foto: Ulrika Nohlgren

Bureå2020-09-15 06:15

Norran berättade i december förra året om Niklas Karbin Hedqvist från Bureå och hans förra sambo som ville ha förtida inlösen av sitt hus på grund av att det hamnar under Norrbotniabanan. Den förra sambon hade då flyttat men blev inte fri från fastigheten.

Priset de erbjöds var långt under marknadspris, hävdade de. En mäklare hade då nyligen värderat det till 1,6 miljoner kronor. Niklas skulle köpa ut förra sambon, men de hann inte då det visade sig att Norrbotniabanan skulle passera över huset.

De insåg då att huset inte skulle gå att sälja. Separation är en grund för förtida lösen och en värderare, som Trafikverket hade ramavtal med, ansåg att fastigheten var värd en miljon kronor. Niklas och hans före detta ville inte gå med på att sälja för det priset. 

De ansåg att huset var värt minst 1,6 miljoner kronor då det i huset finns bergvärme och heat pipes på taket. Tomten är stor med nybyggt stall, garage, växthus och gårdsbyggnad. Dessutom låg det både nära E 4 och service i Bureå men ändå lantligt.

Efter klagomål fick de en uppräkning med 100 000 kronor på grund av ett misstag i värderingen. Samtidigt hamnade de i ett moment 22. Niklas kunde inte lösa ut förra sambon till mäklarpriset om Trafikverket sedan bara betalar 1,1 miljoner kronor plus de 25 procent som alla som inlöses får därtill, vilket då skulle bli en ren förlustaffär.

– Och vilken bank lånar ut för att jag ska kunna lösa ut mitt ex i det här läget? sa Niklas Karbin Hedqvist till Norran i december.

Både Niklas och förra sambon förhindrades därmed att gå vidare med sina liv.

När Norran pratade med Hans Stöckel, som arbetade med fastighet och avtalsfrågor vid Trafikverket, sa han bland annat att det är skillnad på sannolikt försäljningspris och marknadsvärde. Och att man måste få fram ett värde som kan styrkas.

– När stor möter liten måste det vara en instans som är opartisk som gör bedömningen.

Han medgav samtidigt att värderingar är knepiga.

Norran kontaktar Niklas Karbin Hedqvist igen för att höra hur det har gått. Han berättar att Trafikverket i våras hade upphandlat en ny värderare. Myndigheten gick även med på de skulle göra en ny värdering av huset i Bureå. Enligt den nya värderaren skulle de istället få två miljoner kronor för fastigheten. Med 25 procents uppräkning utöver det innebär det 2,5 miljoner kronor.

Någon förklaring till hur bedömningarna kan falla ut så olika har han inte fått från Trafikverket.

– Först fick vi ett skambud, sedan ett bra bud, men ingen har förklarat hur det kan bli så stor skillnad, säger han.

Han är lättad.

– Både jag och exet är nöjda. 

Niklas fick tre månader på sig att hitta en ny bostad och att tömma fastigheten. Han måste snabbt leta upp ett lämpligt hus att köpa, vilket han lyckades med just före semestern. Han säger att han nu i princip flyttat nästan alla grejer från fastigheten. I fredags var han där för att hämta katterna som också flyttar med. Men för att kunna köpa det nya huset var han tvungen att ta ett blancolån temporärt i väntan på att pengarna ska komma från Trafikverkverket. 

– Vi har ännu inte sett några pengar från Trafikverket, säger han och oroar sig ändå för att det ska bli något krångel.

Att Trafikverket helt enkelt ska ändra sig igen.

– Vi har stridit om det här i tre år. Det är drygt att allt hela tiden går via advokater och att det är svårt att få svar, säger han.

Maria Erlandsson, projektledare för Norrbotniabanan genom Skellefteå, är nu den som svarar på frågor om fastigheter. Hon säger att hon inte har alla fakta kring exakt hur värderingen gått till.

– Men det har gått några år och det har hänt en del med fastighetspriserna i Skellefteå. Värderingen kan också göras på olika sätt och det är två olika värderare. Vad jag förstår missade den första värderaren också att göra en värdering av en del av fastigheten.

Hon tillägger.

– Fastighetsägaren ville göra en ny värdering eftersom det dragit ut på tiden och det tyckte vi var rimligt. Vi tyckte också att den första värderingen inte kändes helt rättvis så vi gick med på att göra en ny. 

Den nya värderaren anlitades då det fanns ett nytt centralt upphandlat ramavtal.

– Det är inte vi i projektet som väljer värderare. Vi håller oss till de som finns upphandlade.

Förtida inlösen

Man kan få sin fastighet inlöst innan järnvägsplanen fått laga kraft, men det krävs synnerliga skäl, såsom skilsmässa, dödsfall och medicinska skäl. Fastigheten ska också behövas för järnvägsändamålet.

Inlösen sker endast i undantagsfall och man gör en ansökan. Där måste det bland annat framgå att man försökt sälja fastigheten men att det inte gått eller att det bara varit möjligt att sälja till underpris.

Trafikverket gör en marknadsvärdering med hjälp av oberoende värderare, före beslut om köp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!