Stort pådrag när brand utbröt på Kåge tunnbröd

Klockan 10.56 larmades räddningstjänsten till en brand på Kåge tunnbröd i Bureå. Det är nu tredje branden i lokalen och orsaken är densamma.
"Det är alldeles för tätt mellan gångerna och det är inte bra", säger Petter Mikaelsson, fastighetsägare och delägare, till Norran.

Nio brandbilar larmades till platsen.

Nio brandbilar larmades till platsen.

Foto: Victor Svenfelt

Bureå2023-09-14 11:08

Enligt initiala uppgifter ska det handla om en brand på ett industriområde.

En ambulans och nio enheter från räddningstjänsten är framme på platsen, strax söder om centrala Bureå.

– Det vi har fått till oss är att det har brunnit i en ugn, säger en operatör på SOS alarm.

Uppdatering 11.21

Räddningstjänsten har gått in med rökdykare, uppger vakthavande befäl på räddningstjänsten.

– I nuläget ser vi inga öppna lågor, utan det är rökutveckling ur en ventilation.

undefined
Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i en industrilokal i Bureå.

Uppdatering 11.29

Norrans reporter Victor Svenfelt är på plats vid branden.

– Jag ser inga lågor men det verkar vara rök inne i hallen.

Uppdatering 11.34

Räddningstjänsten har placerat sig runt om byggnaden och håller på att ventilera.

– Det hade börjat brinna i en ugn, säger reporter Victor Svenfelt.

undefined
Branden uppstod på Kåge tunnbröd.

Rökdykare har kommit ut ur byggnaden.

– Men jag vet inte om det finns fler kvar där inne, säger han.

Uppdatering 11.50:

– Det är Kåge tunnbröd och deras depå som man är och jobbar vid, säger Victor Svenfelt.

undefined
Det brinner i en industrilokal i Bureå.

Uppdatering 11.55:

Michaela Fällman vid polisen säger att de är på plats för att lugna folk. Det är många som är i chock efter en sådan här händelse, men det är inga personskador.

undefined
Michaela Fällman vid polisen.

Uppdatering 12.21:

En del av räddningstjänstens personal har börjat packa ihop.

– Ambulansen har också lämnat platsen. Brandmän går in och ut ur byggnaden, personalen står fortfarande kvar och väntar utanför, säger Victor Svenfelt.

Uppdatering 12.30:

Personal som Norran har pratat med säger att brödfabriken ser ut att förbli stängt resten av dagen.

– Lukten kommer kännas ett tag, lokalen måste nog saneras, säger en anställd.

undefined
Räddningsinsats i Bureå.

Uppdatering 12.44:

Räddningstjänsten uppger att branden var koncentrerad till ventilation och ventilationsaggregat. 

– Men vi har fått rökspridning till hela lokalen, berättar Daniel Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Han säger att det är svårt att beräkna omfattningen av skadorna i det här skedet.

– Men vi har haft stora rökskador i den aktuella verksamheten och lite spridning till andra verksamheter också.

Vet ni varför branden uppstod?

– Nej, jag har inte koll på det ännu. Men det har gått upp värme i ventilationsanläggningen från bakugnar som det verkar, säger Daniel Andersson.

Uppdatering 14.00:

Petter Mikaelsson, fastighetsägare och delägare till företaget No Plan B, där Kåge tunnbröd ingår, misstänker att det blir en röksanering efter torsdagens brand.

Hur lång tid den kan ta är alldeles för tidigt att säga, fortsätter han.

– Jag förstår att det ugnen som gräddar brödet som haft rökutveckling och jag misstänker att lokalen måste saneras, svar ja, säger han.

– Vi behöver få bort all rök och börja sanera. Då får vi se vad som är skadat och åtgärda det så fort som det bara går.

Det är tredje gången det brinner i lokalen och det beror på samma problem, fortsätter han. 

– Tyvärr är det samma problem nu. Den där ugnen är ganska gammal men den har tydligen ett problem eftersom det där kan hända. Det är så klart något man måste titta på. 

Hur kommer det sig att den inte bytts ut?

– När man sanerat lokalen och sedan fått i ordning maskinen så borde det var okej. Sedan är bolaget ett ganska litet bolag. Maskinerna är ganska viktiga för att få samma kvalitet på brödet. Vi gör Kågekakan och Dahlqvist ljusugnsbröd i maskinerna.

Kommer den att bytas ut denna gång?

– Det återstår att se. Vi måste se om det finns ekonomi i det och sedan hur kvaliteten blir. Vi får göra en genomgripande analys.

Hur påverkas verksamheten nu när det stängs för sanering?

– Jag törs inte svara på hur länge det blir stängt men på något sätt ska personalen nog ha något att göra just nu.

På frågan om det finns andra platser där de kan producera bröden säger han att det mycket väl kan finnas, men att de måste kolla upp det.

– Det viktiga är att det har gått förhållandevis bra och att det inte är några människor som blivit skadade eller drabbade, även om det är väldigt otrevligt när sådant här händer, säger han.

Artikeln uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!