Startskottet har gått för den nybyggda smedjan

I lördags invigdes smedjan i Bureås hembygdspark och i den finns nu Bureås f.d mästersmed Calle Erikssons kompletta smidesutrustning.

I lördags invigde Anders Eriksson den nya smedjan i Bureås hembygdsområde. Smedjan inrymmer Bureås f.d mästersmed Calle Erikssons kompletta smidesutrustning.

I lördags invigde Anders Eriksson den nya smedjan i Bureås hembygdsområde. Smedjan inrymmer Bureås f.d mästersmed Calle Erikssons kompletta smidesutrustning.

Foto: Carina Kvist

Bureå2020-08-30 08:00

För cirka 30 år sedan fanns en önskan inom hembygdsföreningen att införskaffa en smedja till hembygdsområdet. Åren gick och för 10 år sedan köptes en lada som skulle bli en smedja. Det gick några år till men skam den som ger sig. Förra hösten började arbetet med den efterlängtade smedjan. Ladan timrades upp och i sommar har arbetet med att färdigställa smedjan pågått. I helgen invigdes den av Calle Erikssons son Anders Eriksson. 

undefined
Anders Eriksson, son till Bureås f.d mästersmed, Calle Eriksson, invigde den nya smedjan i Bureå.

– 1944 köpte min far en smedja för 7 000 kronor och den innehöll just den här utrustningen. Det är så roligt att den kommer till användning igen, säger Anders och överlämnar en pärm med de gamla köpehandlingarna som donerats tillsammans med smidesutrustningen.

Bureås f.d mästersmed Calle Eriksson föddes 1919. Vid 16 års ålder började han sin karriär som smeddräng på Bureå AB. Därefter jobbade han som smed, hade egen verkstad och utbildade sig även till hovslagare. 

– Calles intresse och kunskap för konstsmide följde honom hela livet, säger Anders och går in i smedjan. 

I den smidesutrustning som Calle använde och som nu står i den nya smedjan finns en fjäderhammare och två ässjor. På ett visningsbord ligger verktyg som släggor, sänkverktyg, mejslar, olika hammare och annat som hör en smedja till. Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureå Hembygdsförening, berättar att smedjan ska användas för olika smideskurser och hyras ut till den som vill utföra egna smidesarbeten. 

– Tanken är också att skolelever ska kunna nyttja smedjan och lära sig mera om smide, säger han och fortsätter:

– Tack vare ett 30-tal ideella personer som tillsammans har lagt ner cirka 900 arbetstimmar, står nu smedjan äntligen klar. Det känns jättebra att vi har lyckats genomföra projektet, säger Sven-Olof med ett leende.

Solen skiner, några provar på att smida och utanför smedjan grillas det hamburgare. Som avslutning talade Bosse Nilsson, Västerbottens läns hembygdsförbund. Det var med beröm till alla ideella eldsjälar som han avslutade dagens invigning med att överräcka en present, som var en handsmidd sax, till hembygdsföreningen.

– Den här ska ni använda då ni ska klippa bandet och inviga ert nästa projekt, säger Bosse och fortsätter:

– Bureå hembygdsförening jobbar för mångfald och för att få med fler unga i hembygdsrörelsen. Jag är glad för att jag fick möjlighet att komma hit och träffa er idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!