Sommarkvällen är varm och skön, men myggen är ovanligt enerverande när Hans Brettschneider tar täten på vandringsleden. Att allt inte är perfekt behöver inte vara någon katastrof, det är en del av tjusningen med att vara ute i naturen, menar Hans.
– Regn, rusk och mygg är sådant som skapar minnen, säger Hans Brettschneider och skrattar.
I dag har Hans med sig kompisen Mikko Natri och hans familj i skogen. Mikko och Hans blev vänner under Robinsson-äventyret som sändes på TV4 2009-2010. Dagens vandring går efter Linnéstigen, en två kilometer lång vandringsled som startar i Strömsholm, Bureå, och har sitt mål vid Holmsjön. Den första delen av vandringen går längs Bureälven, från Strömholm upp till Bursjön.
– Jag har gått de flesta vandringsleder i kommunen och tycker att Linnéstigen är den som bjuder mest upplevelse på kortast sträcka. Det är en lätt vandring som de flesta klarar av och passar utmärkt för barnfamiljer, säger Hans.
Hans menar att man inte behöver köpa specialkläder och annan utrustning för att kunna njuta av vad naturen har att erbjuda, det ska vara enkelt. Dessutom kan ny teknik vara ett hjälpmedel för att få en större upplevelse. Tack vara olika appar i telefonen kan man på ett enkelt sätt artbestämma växter, men även småkryp.
– Man exempelvis kan ta kort på växter för att få veta vad det är.
Hans använder Google Lens, vilket är en mobilapp som med bildigenkänningsteknik och internetuppkoppling kan identifiera vad du har framför kameran. Mobilkameran kan även användas som ett förstoringsglas, ta en bild och zooma sedan in till önskad förstoringsgrad. Dessutom har de flesta mobiltelefoner en inbyggd kompass.
– Om du gått vilse så kan mobilen kan hjälpa dig att hitta hem. Att ha en fulladdad mobiltelefon med sig är en säkerhetsfråga.
Naturen bjuder på upplevelser i flera nivåer. Det uppenbara är vad du ser och hör när du vandrar fram genom skogen, men om du bara tar dig tid och börjar undersöka de små detaljerna uppenbarar sig en ny värld. Barn brukar kunna se den lilla världen. Som vuxen kan det vara lite irriterande när ett barn stannar till för att studera en lite myra som kryper på stigen framför fötterna, men Hans uppmanar alla att stanna till. Den lilla världen kan vara nog så spännande som den stora.
– Vid ett fikastopp kan man upptäcka den här lilla världen. Därför har jag alltid fika med mig, säger Hans och skrattar.
Hans menar att intresset för friluftsliv växer och att detta är något positivt. Tack vara allemansrätten och om man använder utrustning som man redan har, det vill säga vanliga kläder och sin mobiltelefon, är skogsvandring något som alla har råd med.
– Att vistas i skogen är en demokratisk aktivitet, säger Hans.
Vandringsleder
Här kan du vandra i Skellefteå kommun:
Linnéleden: 2 kilometer. Strömsholm, Bureå – Holmsjön, Bureå.
Furuögrundsleden: 10 kilometer. Kolviken, Furuögrund – Byske Havsbad.
Kalvträsklederna: Totalt cirka 50 kilometer. I närheten av Kalvträsk.
Gruvstigen: 18 kilometer. Varuträsk – Norrström.
Grytsundsleden: 9 kilometer. Boviken – Bjässviknäset – Kågön – Boviken.
Kraftleden: 18 kilometer. Skellefteå – Skelleftehamn.
Kulturvandring i Bissjön: 3 kilometer. Runt byn Bissjön, Lövånger.
Kyrkstigen: 40 kilometer. Skellefteå – Burträsk.
Mineralleden: 16 kilometer. Skellefteå – Varuträsk.
Nasaleden: 82 kilometer med åtta delsträckor. Forsbacka – Glommersträsk.
Risböle fäbodstig: 9 kilometer. Bäckån – Risböle fäbodstuga, Storön.
Naturstigen på Vitberget: 5 kilometer. Runt Vitbergsområdet, Skellefteå.
Svarttjärns vandringsstig: 6 kilometer. Svarttjärn – Blyberget – Tuvtjärn – Blyberget – Svarttjärn.
Risåleden: 5 kilometer. Kring byn Innansjön, Burträsk.
Storbäcksleden: 6 kilometer. Östbäck – Ostvik.
Öbergsleden: 6 kilometer. Runt Stackgrönnan och Nyhamn.
Fällforsleden: 4 kilometer. Laxcenter – Marransvältan – Laxcenter.
Källa: Skellefteå kommun