Ser inga stora miljöproblem med biokolfabrik

Den stora fabriken för biokol bör få starta i Bureå. Det tyckte bygg- och miljönämnden vid senaste mötet.

Industriområdet i Bureå där biokolen ska göras i full skala.

Industriområdet i Bureå där biokolen ska göras i full skala.

Foto: Yvonne Rönngren, arkivbild

Bureå2019-10-30 06:00
undefined
Industriområdet i Bureå där biokolen ska göras i full skala.

Envigas AB har ansökt hos länsstyrelsen om att få starta fabriken i full skala. Länsstyrelsen har i sin tur begärt ett utlåtande från miljöavdelningen på Skellefteå kommun.

Svaret är alltså positivt för kommunens del. Men det anses att vissa prövotider bör gälla, eftersom det är svårt att bedöma hur mycket påverkan på miljön som fabriken kommer att ge. Det finns ytterst få sådana här anläggningar i landet.

Stor ökning

Envigas vill få göra max 16 000 ton biokol per år. I försöksanläggningen, som redan är igång, får man göra 250 ton per år. Så verksamheten i stordrift innebär alltså en betydande ökning.

Dessutom vill man göra max 16 000 ton bioolja per år.

Platsen är Bureå 39:60 i lokaler där Bure AB, sedermera Holmen AB, gjorde pappersmassa.

Avståndet till närmaste bostadshus är cirka 200 meter och till Bureå centrum är det 1,3 kilometer.

Buller kan möjligen bli ett problem, produktionen ska pågå dygnet runt sju dagar i veckan. Men vissa bullrande åtgärder som har med transporter att göra ska styras till dagtid.

21 lass per dag

När det gäller transporter så ska de ske med lastbil, och det väntas bli i snitt 21 vändor per dag. Fordonen ska köra via Industrivägen och Norra Kustvägen.

Utsläppen till luften väntas bli måttliga. Främst kommer det att bli vattenånga som går ut, men när man förbränner en gas som uppstår (syngas) bildas svaveldioxid och kväveoxid. Utsläppen kan bli 2,4 ton svaveldioxid per år och 13 ton kväveoxid per år, men det bedöms ändå vara lite i det stora hela.

Utsläppen av stoft väntas vara mycket små, och utsläpp till vatten likaså.

Eventuellt fjärrvärme

Det kommer att behövas mycket kylvatten men det är tänkt att återanvändas i ett slutet system. Värmen ska värma upp de egna lokalerna och det finns funderingar på att leverera värme till Bureås fjärrvärmenät.

Envigas AB vill helst starta sin produktion redan nu vid nyår.

50 miljoner satsas på fabrik för biokol i BureåLandshövdingen besökte BureföretagBureå kan bli centrum för biokolBureföretag tar plats i skogligt utvecklingsprogram
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!