I natt inträffade ett jordskalv med magnitud 2,7 sydväst om Övre Bäck. Många läsare har hört av sig med vittnesmål från natten. Vissa har beskrivit jordskalvet som en stor smäll, andra som ett blixtnedslag.
– Hela huset skakade, skriver en läsare till Norran.
Björn Lund, universitetslektor i seismologi på Uppsala universitet, säger att området där jordskalvet inträffade är Sveriges mest seismologiskt aktiva.
– Det finns ingen annan plats i Sverige med så många skalv på så liten yta, säger han.
Området som sträcker sig från Bureå västerut mot Burträsk till Botsmark kallas för Burträskförkastningen. Sedan år 2000 har 23 skalv större än magnitud 2 inträffat här.
– Det inträffade en stor jordbävning i området för 10 000 år sedan i samband med att istiden försvann. Det har gjort att området fortfarande är aktivt och vi seismologer kan fortfarande se tydliga spår av det i terrängen, berättar Björn Lund.
Svenska nationella seismiska nätet, SNSN, genomförde under några år specialmätningar i området med extra många mätstationer. Då upptäckte man runt 1 000 skalv per år i Burträskförkastningen.
– Men de flesta var så små att de inte kändes alls, berättar Björn Lund.
Nattens jordskalv inträffade i den mellersta jordskorpan på ungefär 19 kilometers djup. När ett skalv i den storleken sker så pass djupt så kan det kännas väldigt långt bort, förklarar han.
– Vi har fått rapporter från Boliden i norr till Robertsfors i söder. Den svenska jordskorpan är kall och hård vilket också bidrar till att skalven känns längre.
Med svenska mått mätt var jordskalvet ganska kraftigt, men internationellt skulle det aldrig få stor uppmärksamhet, berättar Björn Lund.
– Man behöver inte vara rädd för ett skalv av den här storleken. Det krävs egentligen en magnitud på åtminstone 4 eller 5 för att det ska bli rejäla skador.