Oro kring miljökonsekvenser av Norrbotniabanan

En akut hotad hackspett, ändrade vägar, risk för magnetfält och skred. Det handlar några av yttrandena om som kommit in till Trafikverket vid granskningen av järnvägsplanen för sträckan Grandbodarna–Södra Tuvan.

Del av den aktuella järnvägsplanen där banan passerar över E 4.

Del av den aktuella järnvägsplanen där banan passerar över E 4.

Foto: Trafikverket

Bureå2020-11-13 14:00

På tisdagen var det sista dagen att yttra sig om planen för Norrbotniabanan mellan Grandbodarna och Södra Tuvan. Av 27 inkomna yttranden är det bara ett fåtal som tyckt till.

Några privatpersoner önskar att servicevägar och själva banan dras på annat sätt. I Tjärn vill boende att servicevägar inte byggs över fastigheterna, vilket skulle innebära mindre tomtmark.

En person, som får banan över sin fastighet i Yttervik, är orolig för buller och oljud. Hen är också kritisk till att banan ska gå på en utfyllnad i källvattensjön Båtvikstjärn: ”Vid planering av banans byggande kom fram från flera instanser (---)att järnvägen skulle byggas på ett sådant sätt att minsta skada uppstod i naturen. Att då fylla ut delar av en sjö som Båtvikstjärn är väl ett stort skadeingrepp.”

undefined
Järnvägen passerar i kanten av Båtvikstjärnen.

Personen påpekar att många i Yttervik tar sitt vatten från kallkällor nordväst om Jonberget och ställer sig frågande till hur kallkällorna i tjärnen påverkar vattnet i dricksvattenkällorna. 

En annan privatperson tycker den planerade dragningen av Vikdalsvägen i Bureå försämrar möjligheten att enkelt passera E 4 och järnvägsbron. Sträckan blir längre och personen anser att det vore trevligare att göra en gångtunnel under järnvägsbron vid älven.

Naturskyddsföreningen oroar sig för att bygget kan påverka förekomsten av vitryggig hackspett i området kring Harrsjön söder om Bureå. Där finns lövsumpskog som är viktig för den akut hotade hackspetten. Föreningen vill att järnvägsplanen beskriver naturvärdena på platsen och området som beskrivs ha låga naturvärden borde klassas upp. Enligt den nationella rödlistan fanns bara sju registrerade par av vitryggig hackspett under 2020.

undefined
Den vitryggiga hackspetten trivs i den typ av lövskog som finns söder om Bureå.

Sametinget påpekar att Norrbotniabanan blir ytterligare en barriär i ”ett redan fragmenterat landskap för renskötseln”. Banan anses ge stora negativa effekter och försvåra åtkomst till betesmarker. I det aktuella området berörs vinterbetet samt två flyttleder för två samebyar. De vill gärna medverka i planeringen av viltpassagerna för att nyttja samebyarnas kunskaper om renarnas rörelsemönster. Samtidigt betonar de att banan bara är en del av flera saker som alltmer påverkar deras verksamhet; exploatering, klimatförändringar, rovdjur och friluftsliv.

undefined
Här visas utformningen av en faunabro där vilt kan passera.

Strålsäkerhetsmyndigheten anser att magnetfältsnivåer bör redovisas för bostäder och platser där barn vistas varaktigt. De konstaterar att den elektromagnetiska strålningen kan bli högre kring järnvägar. Myndigheten påpekar att det finns en vetenskapligt grundad misstanke om förhöjd risk för barnleukemi för barn som exponeras varaktigt för lågfrekventa magnetfält. De är klassade som möjligen cancerframkallande.

Sveriges geologiska undersökningar, SGU, påpekar att det finns sura sulfatjordar i området och det kan ge miljöpåverkan vid schaktarbeten. I bansträckningen finns även finkorniga jordarter vilket kan innebära en risk för skred. Banans sträckning berör också grundvattnet. Störst risk för påverkan ser de i byggskedet. Brunnar på fastigheter som löses in kan ha direkt förbindelse med grundvattnet. Därmed skulle föroreningar kunna spridas snabbt. SGU anser att risken för påverkan måste belysas mer, liksom påverkan på grundvattnet från massor som används där järnvägen ska på bank. SGU vill att Trafikverket har ett kontrollprogram för att följa påverkan.

Läget för banan

Nästa steg i processen är att järnvägsplanerna fastställs. 

Genom Skellefteå finns tre planer som ska fastställas och de är i olika faser: Ytterbyn – Grandbodarna, Grandbodarna – Södra Tuvan, Södra Tuvan – Skellefteå C

Därefter kan man starta projektering. Enligt Trafikverket kommer bygghandlingar att upprättas under 2021–2023.

Bygget av Norrbotniabanan mellan Dåva och Skellefteå beräknas börja 2024. Till dess är planen att sträckan Umeå – Dåva ska vara klar för trafik. Den har redan börjat byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!