Norran träffar några av grannarna som också måste flytta när banan ska byggas. Turerna som Niklas Karbin Hedqvist har gått igenom oroar dem. De är också kritiska till att Trafikverket varit så knapphändiga i sin information.
5 saker du bör känna till om Norrbotniabanan– Det svåraste är ovissheten. Kan jag redan nu gå ut och köpa något som motsvarar det jag har? Kommer jag att få tillräckligt mycket pengar för att göra det?, säger Kent Granlund, som påpekar att han bland annat har ett älgslakteri på gården.
Förtvivlan efter Trafikverkets bud på husetHan tillägger:
– De berättar att här ska banan gå, men de bryr sig inte om hur folk mår. Min fru far mycket illa av detta. Vi hör inget och man börjar fundera på om det här kommer att lösa sig, säger han.
Skiter i plank
Enligt grannarna har det hållits två samråd i Bureå, men inga detaljer har presenterats om inlösen.
– Samtidigt gjorde de klart för oss att våra kåkar ska väck, säger Kent Holmkvist.
– De pratade en del om bullerplank, vilket vi skiter i, säger Sara Holmkvist.
– Ja, de pratade om hur fint det kommer att bli, när vi är borta, säger Niklas Karbin Hedqvist.
– Det är sanslöst att säga inför de som ska förlora sina hus, säger Sara Holmkvist.
Norrbotniabanan byggs genom deras hus: ”Det är skönt att få veta”Oro för värdering
Sara och Kent Holmkvist bor alldeles intill Niklas hus. De berättar att de har sökt efter ett hus i två år från Skråmträsk till Lövånger, att de vill bo nära Bureå men lantligt med stor tomt och inte i ett villakvarter.
Boende tvingas flytta och vägar görs omIngen av dem som sitter vid fikabordet vill flytta till någon mindre ort långt från Bureå eller Skellefteå där den typen av fastigheter finns till ett billigt pris.
– Jag blir skitorolig efter det som hänt Niklas. Vart ska vi flytta om de bjuder 600 000 kronor för huset, säger Kent Holmkvist.
”Man måste kunna styrka värderingen”Blir husockupanter
Att köpa en tomt och bygga nytt tror de är uteslutet. Dels för att tomterna kommunen pekar ut kostar mycket och bankerna inte gärna lånar ut pengar till att bygga utanför serviceorterna.
Nya visionen: Orten kommer att få tre gånger så stor befolkningDe tror att det kommer att ske en prisökning framöver i området, på grund av Northvolt, grafitfabriken och Norrbotniabanan. Kommunen räknar också med stor befolkningsökning i Bureå.
– Det kan stiga snabbt. Jag sa till Hans Stöckel på Trafikverket att de borde köpa upp allt nu och så kan vi hyra husen tills vi fixat något nytt i väntan på järnvägen. Som det är nu är vi ändå degraderade från fastighetsägare till husockupanter, säger Kent Holmkvist.
Risk för opinion
De tror att husägarnas oro kan få konsekvenser för banan längre fram.
– Om Trafikverket agerar såhär finns det en risk för att det blir opinion mot Norrbotniabanan, och det vore synd, säger Kent Holmkvist.
Kent Granlund vill att Trafikverket snabbt bestämmer sig för hur de ska ha det och vad husägarna kommer att få betalt.
– Lös in husen till ett rimligt pris, som vi också får förhandla om och ge oss tid att hitta något annat.
– Det är ändå ingen kostnad för dem. Bokföringsmässigt läggs detta på kontot för tillgångar, säger Kent Holmkvist.