Planerandet för en bredare E4 mellan Sikeå och Yttervik jobbar sig långsamt norrut. Nu lägger Trafikverket fokus på sträckan från Daglösten i söder till Ljusvattnet i norr. Det handlar om åtta kilometer där man ska bredda vägen från dagens 9 till 14 meter.
Ett undantag i breddningen finns dock; det är ett kortare parti mellan några hus som ligger nära E4 på båda sidor av vägen. Där ska vägen bara breddas en meter, och sedan blir det ett körfält åt vardera håll.
Tidigare har Norran berättat att bybor i Daglösten och Övre Bäck vill ha E4 flyttad ut från byn. Men så blir det alltså inte, utan vägen ligger kvar på sin nuvarande plats.
Ett undantag är vid Ljusvattnets rastplats, där vägen flyttas cirka 50 meter längre åt väster, vilket gör det möjligt med en större rastplats. Den nya vägsträckan blir cirka två kilometer lång.
I samband med bygget kommer många utfarter från gårdar att stängas av, och istället görs nya sidovägar då utfarterna samlas ihop till några få ställen.
I Övre Bäck blir det busshållplatser på båda sidor av vägen och en gång- och cykeltunnel under vägen.
Eftersom många utfarter försvinner blir det långa sträckor med sammanhållet viltstängsel. För att djuren ska kunna korsa E4 görs istället en faunabro norr om Ljusvattnet.
Fram till 29 mars får folk tycka till om förslaget. Det presenterades vid ett möte i Övre Bäck på onsdagskvällen, då 70-talet besökare mötte upp.
Det fanns kritik mot rastplatsen vid Ljusvattnet, som anses fungera dåligt i dag, med lastbilar som står för övernattning med bullrande kompressorer. Önskemålet är att rastplatsen och även E4 ska placeras ännu längre från sjön.
Det fanns också kritik när det gäller vägbelysning. Trafikverkets projektledare Gunilla Björklund berättade att de planerar för vägbelysning vid busshållplatserna, vid några vägkorsningar samt längs gång- och cykelanslutningen. Driften kommer trafikverket att bekosta.
Haken är dock vad som händer till fram till dess. Den befintliga vägbelysningen längs E4 i Övre Bäck är nämligen nedsläckt sedan 2019 på grund av bristande elsäkerhet. Den åtgärden har gjorts av kommunen, som drivit den gamla belysningen.
– Det är på tok för länge att vänta till 2030 eller 2031 innan de nya lamporna tänds, tyckte flera deltagare, bland andra bybon Lars Rosendahl.
– Kommunen borde göra någon form av provisorium, åtminstone några lampor vid busshållplatserna och fram till avfarterna till byavägarna. Barn och ungdomar går där när de kommer hem med bussen och det är alldeles för trafikfarligt, menar han.
– Ska man få bussen att stanna i mörkret måste man ställa sig ute på vägen och vinka, och hur trafiksäkert är det, undrade en annan bybo.
Gunilla Björklund sade att hon är medveten om belysningsproblemet.
– När vägplanen är klar skulle trafikverket rent teoretiskt kunna anlägga några lampor, på de blivande platserna. Men det vore dumt att sätta dem på plats innan vi har grävt och anlagt vägen. Det vore stor risk att man förstör anläggningarna under vägarbetena.
I övrigt hänvisade hon frågan till kommunen som drev de gamla lamporna.
Kommer då vägbygget att dröja så länge som till våren 2029? Gunilla Björklund sade att det finns hopp om att få loss pengar några år tidigare.
– Så snart vi har en vägplan som vunnit laga kraft kan vi förhandla om att bygga tidigare.