Nu byggs det för framtiden på Bureås hembygdsområde

Efter många års planering har nu Bureå Hembygdsförening kommit till stånd att bygga den efterlängtade smedjan i hembygdsparken.

Sven-Olof Andersson, Tomas Rönnlund och Sune Hedlund bygger en smedja i hembygdsparken i Bureå.

Sven-Olof Andersson, Tomas Rönnlund och Sune Hedlund bygger en smedja i hembygdsparken i Bureå.

Foto: Carina Kvist

Bureå2020-06-07 17:15

Doften av nysågat virke sprider sig över hembygdsområdet. Alldeles intill parkens scen har en gammal lada timrats upp. Nu ska den bli hembygdsföreningens nya smedja.

– Vi köpte ladan för 10 år sedan och äntligen har vi nu kommit till skott med bygget, säger Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureå Hembygdsförening.

Tillsammans med eldsjälarna Tomas Rönnlund och Sune Hedlund så barkar de brädor, lägger takpannor och förbereder för dörr och fönster. Sune Hedlund berättar att smedjan ska inrymma Bureås f.d mästersmed Calle Erikssons kompletta smidesutrustning.

– Calle kunde det mesta. Han skodde hästar, gjorde stöttingar och övriga jordbruksredskap. Om slåttermaskinen gick sönder så fixade han den. Ingenting var omöjligt, säger Sune med ett leende.

Sven-Olof berättar att en grupp från hembygdsföreningen har gjort studiebesök i Baggböle, Umeå, för att titta på en liknande smedja och för att få inspiration till bygget.

– Den utrustning de har är lik den utrustning som vi kommer att ha som exempelvis fjäderhammare och liknande. Vi kommer att bygga ässjan med två formar. Sedan tillkommer plåtkåpa och skorsten, bänkar och olika verktyg, säger Sven-Olof och fortsätter.

– Då det blev tal om att smedjan skulle byggas så hörde en smed av sig och kom med många värdefulla råd. Även en målare har kommit med förslag på färgsättning och erbjöd sig att hjälpa till med målningen. Vi är så tacksamma och det är roligt då folk vill engagera sig. 

Då smedjan är klar kommer det att hållas kursverksamhet inom smide. Tanken är också att smedjan ska finnas tillgänglig för skolan så att eleverna får möjlighet att lära sig mera om smide. 

På området finns också den så kallade Anna-gården där det finns en bagarstuga.

– Man kan väl säga att smedjan blir ett komplement till bagarstugan. Med den så får vi en bredare verksamhet som kan tilltala alla åldrar. 

undefined
Tomas Rönnlund, Sven-Olof Andersson och Sune Hedlund tar en välförtjänt vätskepaus i byggandet av smedjan.

Föreningen har många ideer och planer inför framtiden.

– Vi tycker att det är viktigt att föra kunskap om bygden och om gamla historiska föremål vidare till kommande generationer. En tanke är att digitalisera dokument och dokumentera olika föremål som finns här på hembygdsområdet men det blir ett kommande projekt. Till att börja med ska vi färdigställa smedjan och vi hoppas att den ska stå klar i slutet på sommaren, säger Sven-Olof innan det blir dags för en paus i värmen.

Tomas Rönnlund spikar ytterpanel på timmerladan. Smedjan beräknas vara klar i slutet av sommaren.
Tomas Rönnlund spikar ytterpanel på timmerladan. Smedjan beräknas vara klar i slutet av sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!