Misstänkt bajsvatten i Ljusvattnet – avfärdas av Trafikverket

Stugägare i Ljusvattnet märkte att vattnet kändes slemmigt och handdukarna blev bruna efter bad. Man misstänkte att det läckt ut avloppsvatten från rastplatsen längs E4, men det tillbakavisas av Trafikverket. ”Inget är trasigt”, säger underhållsingengör Gunnar Sjöberg.

Flera misstänkte att det läckt ut avloppsvatten från rastplatsens toalett, men Trafikverket säger att det inte stämmer.

Flera misstänkte att det läckt ut avloppsvatten från rastplatsens toalett, men Trafikverket säger att det inte stämmer.

Foto: Johanna Sandgren

Bureå2024-07-30 19:00

Nyheten i korthet

  • Stugägare vid Ljusvattnet misstänkte att avloppsvatten läckt ut från rastplatsen längs E4 efter att vattnet känts slemmigt och fått en brun färg.
  • Trafikverket avfärdar påståendena och menar att det inte har läckt något förorenat vatten från rastplatsen. En service har gjorts på platsen och ingenting läcker.
  • Trots misstankarna om förorenat vatten har det inte stoppat folk från att bada i sjön, och vissa menar att vattnets förändring kan bero på naturliga orsaker, såsom alger.

Rastplatsen Ljusvattnet ligger längs E4, strax söder om Bureå. Rastplatsen har både toaletter och latrintömning och under en tömning av tankarna i slutet av juli passade Trafikverket också på att byta pump till infiltrationen.

Samtidigt som pumpen byttes reagerade flera stugägare kring sjön på att vattnet kändes slemmigt och man blev brun av att vara i vattnet. Man trodde att pumpen vid rastplatsens toalett vara trasig och att det runnit ut avloppsvatten i sjön.

undefined
”Inget har läckt ut i vattnet, man kan känna sig hur lugn som helst”, säger Gunnar Sjöberg på Trafikverket.

Gunnar Sjöberg, underhållsingengör på Trafikverket, säger däremot att det inte stämmer.

– Det har inte gått ut något förorenat vatten i sjön, utan vi har gjort en vanlig service, säger han.

Var pumpen trasig?

– Nej, den har aldrig stannat, utan den har gått hela tiden.

Systemet fungerar så att all avföring hamnar i en tank medan vätskor hamnar i infiltrationsanläggningen, som i detta fall leder ut på andra sidan E4:an.

undefined
Under servicearbetet när pumpen byttes ut var slambilen på plats i två dagar.

Gunnar Sjöberg säger att Trafikverket gör tillsyner på rastplatsen två gånger per dygn.

– Det finns också ett larm som säger till när det är dags att tömma tanken. Då ser vi också till att göra en funktionskontroll på anläggningen.

En vanlig tömning av tanken tar mindre än en halvtimme, men under servicearbetet stod slambilen på rastplatsen i två dagar.

När Norran besöker Ljusvattnet, innan Trafikverket avfärdat att det skulle ha läckt avloppsvatten, framgår det att flera stugägare ändå upplevt att vattnet känts annorlunda på sistone. Samtidigt är flera inte särskilt oroade över det och menar att det skulle kunna bero på andra saker – exempelvis så kallat ”gubbslem”. Det vill säga vanligt förekommande alger som finns i sjöar.

Misstankarna om avloppsvattnet har inte heller hindrat folk från att ta sig ett dopp.

– Jag har sett att mina ben varit lite bruna när man kommit upp ur vattnet, men det har ju hänt förr att man blivit brun, säger en.

undefined
”Vi alla värnar om sjön. Vi vill bara att vattenkvaliteten inte ska försämras”, säger en stugägare.

Något som framgår under Norrans besök, som också Gunnar Sjöberg på Trafikverket känner igen, är att flera stugägare inte uppskattar att rastplatsen finns så nära sjön överhuvudtaget. Det på grund av att det ofta hamnar skräp och andra föroreningar i vattnet.

– Alla kastar inte sitt skräp direkt i containern. Ibland kommer någon på natten och då kan det se hemskt ut på morgonen. Det är svårt, vi kan inte vara där hela tiden, säger Gunnar Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!