Hermanssons bageri satsar på butik i Bureå

Sommartid är det kafé. På hösten marknader.
Vintertid, däremot, har verksamheten näst intill hamnat i dvala. Det vill Ulla Katarina och Mikael Hermansson nu ändra på. I februari öppnar butiken i Bureå.
– Vi kommer erbjuda hela bageriets sortiment, säger de.

I butiken kommer kunder hitta både bageriets ordinarie sortiment och sina beställningar. ”Vi upplever att nyheten om att vi öppnar butik har fått ett väldigt positivt gensvar”, säger Mikael Hermansson.

I butiken kommer kunder hitta både bageriets ordinarie sortiment och sina beställningar. ”Vi upplever att nyheten om att vi öppnar butik har fått ett väldigt positivt gensvar”, säger Mikael Hermansson.

Foto: Thea Holmqvist

Bureå2025-01-31 19:00

1951 etablerade ”Palle” Hermansson ett bageri i Burvik. Nästa år har boende och besökare i Burvik kunnat handla nybakat bröd och bullar av en Hermansson i 75 år – de nio senaste av ”Palles” dotter, Ulla Katarina. Det kommer de kunna göra i fortsättningen också, men framöver är det inte enda stället som Ulla Katarina och hennes äkta hälft, Mikael, verkar på.

undefined
Till signaturprodukterna i sortimentet hör Burvikskakan, en slags hällakaka och två olika bullar; pistagebullar och stjärnbullar.

Den första februari slår de upp dörrarna till en ny liten butik i Bureå.

– Vi bakar fortfarande allt på plats på bageriet i Burvik men kommer leverera hit för att göra utbudet tillgängligt för fler, berättar Ulla Katarina Hermansson.

undefined
Kåge tunnbröds skylt har tagits ner lagom till öppningsdagen.

En leverans som läggs till en redan gedigen runda; återförsäljare av Hermanssons produkter finns även i Skellefteå, Lövånger och Burträsk. Att de nu lägger till ytterligare en sträcka har sin förklaring.

– Vi upplever att det är få som inte är Burviksbor som vill köra Burviksvägen på vintern, så kommer inte kunderna ut till oss får vi komma till dem. Vi behövde hitta en annan väg framåt, helt enkelt, säger Mikael Hermansson.

undefined
Det blir sena nätter för paret Hermansson; butiken ska ställas i ordning, skyltar tillverkas och sättas upp – och så bakar de för fullt.

Det är mycket att stå i inför premiären. Alla ska kunna hitta till lokalen; den som tidigare tillhörde Kåge bröd, mitt emot återvinningen och alldeles intill E4. Vägarna hit är många och skyltar kommer det därför finnas gott om.

Dessutom ska hela sortimentet kunna erbjudas; sju sorters bröd, sju sorters bullar – och utöver det; semlor.

– Ja, premiären sammanfaller ju väldigt bra med säsongen för semlor. De brukar vara väldigt uppskattade, vi får se, säger Mikael Hermansson.

undefined
Efterfrågan är redan stor, så utbudet har tillfälligt utökats med semlor trots att fettisdagen är först om en månad.
undefined
Den första februari slår de upp dörrarna till butiken.
undefined
”Premiären sammanfaller ju väldigt bra med säsongen för semlor”, säger Mikael Hermansson.

Platsen är bestämd. Öppettiderna likaså, tre dagar i veckan. Åtminstone till en början.

– I vårt bageri hänger ett citat; en nöjd kund hittar alltid vägen tillbaka. Finns det efterfrågan att ha öppet fler dagar, då kommer vi försöka fixa det. Samma sak med att sälja mackor; är det något kunden vill ha kommer det att ordnas. Vi försöker alltid göra vårt bästa, säger Ulla Katarina Hermansson.

undefined
Ulla Katarina och Mikael Hermansson.

Utanför entrén ligger inför öppningsdagen ett tunt lager snö, som mjöl eller kanske florsocker. Till sommaren, om allt flyter på, kanske det står några små bord där.

– Kundkontakten är det absolut roligaste med det här jobbet, så det skulle kännas kul att skapa en möjlighet att stanna till här en stund.

undefined
Hermanssons bageri grundades år 1951.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!