Vackert väder och ett varierat utbud av både nyskördade grönsaker och hantverk lockade många besökare till hembygdsparken i Bureå. Det fanns en hel del att se, köpa och smaka på. Vid ett av marknadsstånden stod Jenny Sundqvist, energi- och klimatrådgivare tillsammans med Emely Holmlund, energipedagog, Skellefteå kommun, och bjöd besökarna på lokalproducerat kranvatten smaksatt med ortens bär och grönsaker.
– Det här ser vi som ett startskott inför den kommande hållbarhetsveckan. Kranvatten är bättre för miljön. Dessutom så är buteljerat vatten som transporterats lång väg energikrävande. Det går åt mindre energi att rena vattnet, förklarar Jenny.
De hade också en gissningstävling då besökarna skulle gissa om vattnet kom från Bureå eller Slind. Vid rätt svar på vattenfrågan och några följdfrågor så kunde man vinna en duschklocka.
– Det är ett timglas på 4 minuter som kan sättas upp vid duschen. I genomsnitt så duschar man 8,5 minuter och med hjälp av duschklockan kan man spara 45 liter per dusch. Uppvärmning kräver mycket energi och det här är ett sätt att spara på vatten och energi, säger Emely.
Lokalproducerat kranvatten
Annika Kramer och Olaf Schneider stannade till för att smaka på kranmärkt kranvatten som var smaksatt med lingon, mynta, blåbär och äpplen.
Lingon smakade inte så mycket men det var läskande och gott, säger Annika.
– Vi ska vara tacksamma för vårt vatten. Det är inte självklart i alla länder att kunna dricka sitt kranvatten, tillägger Olaf.
På marknadsborden fanns både grönsaker, fisk, ost, hemgjord saft och fikabröd att köpa med sig hem. Bland hantverken fanns smycken, stickade vantar och hemvävda mattor. För de som ville mätta sina magar såldes ärtsoppa och inne på hembygdsgården serverades kaffe och bullar.
– Bureå hembygdsförening har tagit beslut på att sluta sälja buteljerat vatten. Vi har genom åren fått mycket beröm för vårt goda kaffe och nu har vi insett att det beror på det fina kranvatten vi har, säger Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureå hembygdsförening.