Jakten på mineraler ledde till Mikaels fastighet

En dag i februari i år fick Mikael Bergmark, Skellefteå, en överraskning då han öppnade ett brev. Där framkom det att ett Göteborgsföretag hade sökt undersökningstillstånd på den fastighet, Bureberget, som han och hustrun Jessica äger. Och de är inte ensamma – cirka 9 procent av Västerbottens yta berörs i dag av undersökningstillstånd.

Mikael Bergmark, Skellefteå, äger tillsammans med sin hustru Bureberget, där nu ett Göteborgsföretag fått undersökningstillstånd. På området kan sällsynta jordartsmetaller finnas.

Mikael Bergmark, Skellefteå, äger tillsammans med sin hustru Bureberget, där nu ett Göteborgsföretag fått undersökningstillstånd. På området kan sällsynta jordartsmetaller finnas.

Foto: Lars Andersson

Bureå2023-06-28 07:00

Rubriken på handlingen var ”Angående ansökan om undersökningstillstånd enligt minerallagen för området Törnäset i Skellefteå kommun…”. Där framgick det att Göteborgsbolaget Archelon Ree ansökt som undersökningstillstånd på ett totalt område om 374 hektar söder om Bureå, varav fyra hektar tillhör Bergmarks.

undefined
Mikael Bergmark tittar på kartan över undersökningstillståndet som beviljades under april. ”Vi vill inte stå i vägen för utvecklingen, men samtidigt vill vi veta vilka konsekvenser det har kan för oss och för den fina miljön på Bureberget”, säger han.

– Först blev jag lite orolig: Vad innebär det? Jag har inte riktigt kunskaper vad det här innebär i praktiken. Vi yttrade oss inte om det, men jag och frun pratade om det, att det här händer både oss och andra, berättar Mikael Bergmark.

Undersökningstillståndet som företaget fått på området strax söder om Bureå innebär en ensamrätt, även i förhållande till markägaren, att kartlägga geologin inom det aktuella området med syfte att ta reda på om det finns en fyndighet, hur den i så fall är beskaffad, dess storlek och eventuella brytvärdhet.

undefined
Mikael Bergmark, Skellefteå, äger tillsammans med sin hustru Bureberget, där nu ett Göteborgsföretag fått undersökningstillstånd. På området kan sällsynta jordartsmetaller finnas.

Mikael Bergmark fortsätter:

– Vi läste på lite. Vi vill inte stå i vägen för utvecklingen, men samtidigt vill vi veta vilka konsekvenser det har kan för oss och för den fina miljön på Bureberget. Vi förstår det som att de söker mineraler överallt nu.

De signalerna ger också myndigheten SGU (Sveriges geologiska undersökning) kom nyligen med sin sammanfattning av 2022 i form av sammanställningen ”Bergverksstatistik 2022”.

undefined
1989 undersöktes fastigheten där Bureberget ingår. Då blev resultatet att man trodde att fyndigheterna kunde ligga ute i Burefjärden.

Där framgår att totalt 495 289  hektar i Västerbotten i dag, cirka nio procent,  har befintliga undersökningstillstånd.

Värdet av alla investeringar i prospektering i Sverige ökade med drygt 26 procent under 2022, till drygt 1 525 miljoner kronor. LKAB och Boliden står tillsammans för 78 procent av dem. Merparten utgjordes av gruvnära prospektering, det vill säga inom eller i närheten av en befintlig gruva, och skedde i Norrbottens eller Västerbottens län.

Antalet undersökningstillstånd ökade, totalt i hela landet, med 53 till 640 under 2022. 86 av dem var nya. De aktuella tillstånden gällde 40 olika metaller och mineral. Koppar och guld dominerar.

undefined
”Vi yttrade oss inte om ansökan om undersökningstillstånd, men jag och frun pratade om det, att det här händer både oss och andra.”, berättar Mikael Bergmark.

Den gröna omställningen har inneburit ett ökat intresse för metaller som kobolt, vanadin och litium. Ett led i att söka dem är att besöka borrkärnearkivet vid SGU:s mineralinformationskontor i Malå som innehåller borrkärnor från över 20 000 borrhål i hela Sverige. Det finns en viss korrelation mellan antal nya beviljade undersökningstillstånd och antal bokade besöksdagar i SGU:s borrkärnearkiv, konstaterae SGU i sin sammanställning. 

Under 2022 var det 274 bokade besöksdagar i arkivet, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2020. Företag stannar vanligen från en dag upp till en vecka i arkivet.

”Det är konfidentiellt vilken typ av företag som besöker arkivet, men enligt uppgift utgörs en stor andel av prospekteringsbolag som klassificeras som juniors.”, skriver SGU i ”Bergverksstatistik 2022”.

undefined
Här är den plats Göteborgsföretaget Archelon Ree har undersökningstillstånd för Törnäset.

Den möjliga fyndigheten söder om Bureå, där bland annat Bureberget ingår, är inte okänd. Sveriges Geologiska AB, ett statligt konsultföretag för malm- och mineralprospektering som fanns 1982-1993, granskade 1989 mineraliseringen Törnäset och berättade att den först blev upptäckt under 1970-talet genom så kallat ett blockuppslag. 

Cirka 200 block med ”varierande innehåll av” mineralet monazit har noterats på platsen. Monazit är ett mineral och fosfat av en mängd sällsynta metaller, bland annat lantan, en sällsynt jordartsmetall, som är en av de metaller som Archelon nämner i sin ansökan.

undefined
Från Bureberget får man en överblick av Bureå samhälle med kyrkan i centrum.

Vid undersökningen 1989 påpekades dock att det okända moderklyftet, ådran, troligtvis ligger ute i Burefjärden. Det gjorde också att man då avvaktade nya undersökningar.

Mikael Bergmark visar runt på området som en gång var skidbacken vid Bureå. 

För han och hustrun Jessica återstår nu att vänta och se – om det överhuvudtaget kommer att ske något.

– Vi vet inte om det här innebär en möjlighet eller problem. Det går inte att oroa sig. Vi avvaktar och ser vad som händer, säger han.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Undersökningstillstånd

Vid årsskiftet 2022/2023 gällde 143 (17 nya under 2022) undersökningstillstånd Norrbotten och 187 (13 nya) Västerbotten. Sedan dess har Bergsstaten beviljat ett antal till, bland annat:

31 januari: Olandbrava Exploration för området Grundträsk nr 310 i Norsjö och Malå kommuner.

2 mars:  Boliden Mineral AB för området Backviken nr 1001 i Skellefteå kommun.

29 maj: XLR8 Metals Limited för området Mora i Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!