Här byggs en ny fabrik i Bureå

Envigas tar nu snabba steg mot den nya fabriken i Bureå. Under april hoppas vd Tobias Brink att investeringen på 50 miljoner ska kunna tas i drift. ”Nu börjar vi titta på rekryteringen av personal”, säger han.

Tobias Brink tittar ut från en del av pilotanläggningen. Strax bortom kommer den fullskaliga fabriken att växa upp.

Tobias Brink tittar ut från en del av pilotanläggningen. Strax bortom kommer den fullskaliga fabriken att växa upp.

Foto: Foto: Lars Andersson

Bureå2019-12-27 06:30
undefined
Driftchefen Rafael Depp (t v) och Envigas vd Tobias Brink siktar på att fabriken i Bureå ska vara i produktion tidig vår 2020.

I februari i år invigdes Envigas pilotanläggning som ligger på Bureå AB:s tidigare anläggning. Lokalerna på platsen är så stora att den fullskaliga fabriken kommer att växa upp parallellt.

I pilotanläggningen har Envigas tillstånd att producera 250 ton biokol per år.

Kvalitetssäkrar

Norran följer Tobias Brink och driftchefen Rafael Depp runt i lokalerna. Envigas har nu förberett ytor för den kommande fabriken – och en del delar till den finns redan på plats.

I våras stärkte bolaget kassan inför den industriella satsningen som nu är på väg att dras igång.

– Det här påminner lite grann om det som Northvolt har gjort. Genom vår pilotanläggning har vi haft material att visa för kunderna. Sedan kommer fullskadeproduktionen att starta då fabriken står klar, säger Tobias Brink.

– Just nu kvalitetssäkrar vi kolet och vi håller med biokolet på att närma oss den densitet som grön koks har och det gör att vi närmar oss den stund då det går att använda i industriell miljö. Vi har idéer från den lilla anläggningen som vi nu vill testa fullskaligt, fortsätter Tobias Brink och förklarar att målkunden är metallurgiska företag, det vill säga företag som framställer metaller i olika former.

Tio till tolv jobb

Fabriken i Bureå kommer att sysselsätta tio till tolv personer då den är fullt driftsatt. Produktionen kommer att ske dygnet runt i tre skift. Den närmaste tiden börjar Envigas att titta på rekryteringen.

– Det känns jätteroligt och spännande att vara med och bygga något från början och sedan kunna vara med på hela resan. Vårt mål är att vara en attraktiv arbetsgivare, säger driftchefen Rafael Depp

Envigas söker tillstånd för produktion av 16 000 ton biokol och lika mycket bioolja.

– Det första produktionsåret hoppas vi nå 5000 ton kol och 2000 ton olja.

Fler fabriker

Envigas pilotanläggning och första fullskalefabrik ligger i Bureå, men det är tänkt att bli fler.

undefined
Tobias Brink tittar ut från en del av pilotanläggningen. Strax bortom kommer den fullskaliga fabriken att växa upp.

– Vi tittar på fler etableringsorter där det finns en närhet till råvara. Vi har bra koll på möjligheterna i den här regionen. Det handlar om att i dialog med kunder lägga oss nära såväl råvaran som slutkund, säger Brink som konstaterar att det fossilfria bränslet är något som många söker bland annat därför att FN:s stora klimatmöte 2015 kom fram till att en minskning med 45 procent av de globala koldioxidutsläppen krävs till 2030 för att förhindra en temperaturhöjning.

– Vi ser att vi gör det som efterfrågas i dag. Sedan får vi se hur snabbt vi kan skala upp det. Företagen vill växa hållbart. Vi känner oss helt rätt nischade.

Tobias Brink sätter ett produktionsmål till 50 000 ton under 2023.

– Det är fullt realistiskt om vi då startat fler produktionssiter.

Pyrolys

Den teknik som används av Envigas heter pyrolys. Den bygger på att anläggningen matas med biomassa och värms sedan upp till 600 grader i en syrefattig miljö. Resultatet blir biokol, olja och energirik gas. Allt går att använda, givetvis biokolet, men också den fossilfria oljan och gasen som bland annat bränsle i olika former.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!