Mammutbete och stål från rymden förvandlas till knivar

Sedan sex år tillbaka har Patrick Jonsson i Bureå tillverkat egna knivar och kåsor. I materialet han använder återfinns allt från fossila mammutbeten till metorit stål från yttre rymden.

Patrick Jonsson i full färd med att slipa en kåsa.

Patrick Jonsson i full färd med att slipa en kåsa.

Foto: Melissa Niemann

Bureå2020-08-20 14:00

I verkstaden i Bureå står de olika projekten uppradade. Knivar, kåsor, yxor och pimpelspön är några exempel på vad Patrick Jonsson tillverkar. 

– En stor del av intresset är att leta rätt på sådant man tror kan bli någonting vackert. Jag brukar tänka ”vad kan jag göra av en sådan här fin träbit” och sedan försöker jag tillverka något efter det, berättar han.

undefined
I verkstaden hemma i Bureå tillverkar han allt ifrån knivar till kåsor till pimpelspön.

Det hela började när Patricks äldsta son gick sista året på Bureskolan. På träslöjden fick han fria händer och valde då att göra en kniv. Han gav pappa Patrick i uppgift att hitta ett snyggt knivblad för att göra kniven mer speciell, och sedan den dagen har Patrick snöat in totalt på knivhantverk.

– Jag är ju lite sådär110-procent människa” så jag kan inte göra saker lagom. När jag började söka insåg jag att det finns hur mycket som helst att nörda in sig på. Jag har också varit intresserad av hantverk länge och hade vid det laget en längre tid velat bygga en verkstad, berättar Patrick.

Uppskattningsvis tillverkar han 20 till 30 knivar per år. En kniv kan ta allt mellan 6–8 timmar upp till två veckor, effektiv tid, att slutföra beroende på material, målbild och eventuella motgångar. Bladen tillverkar han dock inte själv, utan smidet görs av kollegor runt om i Sverige. Att göra en kåsa tar omkring tre timmar effektiv tid. 

Förra året var Patrick på en mässa om knivslöjd i Paris. Han berättar att sådana mässor arrangeras världen över, och att det finns massvis med "nördar" som han själv. Han gjorde själv en kniv i enkom för mässan.

undefined
Patrick Jonsson som håller i kniven han tillverkade i enkom för mässan om knivslöjd i Paris förra året.

I olika skåp runt om i huset förvarar Patrick trä som han har samlat på sig. Alla möjliga sorters träslag i olika former och ”knölar”. När trädet växer i "knölar" resulterar det i fina mönster. 

För att få träbitarna att torka långsamt och undvika torrsprickor lindar Patrick in de sågade ytorna med tidningspapper och stryker över ett tjockt lager lim. Massan fungerar som en provisorisk bark, vilket gör att fukten inne i träet har lika stort motstånd åt alla håll och därav torkar långsammare. 

Oftast använder Patrick sig av björk, men han köper även in träslag från världen över. Ett spännande träslag är det som kallas "svart ek", som uppstår när ek har legat på havets botten i en väldans massa år. Det brukar oftast komma från gamla skepp som sjunkit. 

Bland materialen återfinns även mycket annat spännande. Fossil i form av mammutbete och mastodonttand, pärlemor och meteorit stål sticker ut i mängden. 

– Det är fränt att göra saker av meteorit stål. Den kommer utanför jorden och har färdats miljontals år för att av någon outgrundlig anledning krocka med jordklotet. Sen har den på något sätt kommit till mig. Stålet har kristalliserats, så det går inte att tillverka "man-made", berättar Patrick och visar upp liten grå metallbit.

undefined
En bit meteorit stål som kommer från rymden.

Eftersom att knivslöjd är en dyr historia säljer Patrick en del av sina hantverk. Han tar även emot beställningar ifall man vill ha en personlig kniv. Den dyraste kniven han har sålt sålde han för 22.000 kronor.

– Det är historia i materialet jag jobbar med. En träbit från ett gammalt vrak och en bete från ett utdött djur. Naturen har gjort materialet och sedan att man lyckas hitta det och förädla det är en tillfredsställelse i sig. Jag tycker att det är kul, säger Patrick Jonsson. 

undefined
Den näst första kniven Patrick gjorde. Den består av meteoristål, mammutbete, mastodonttand och pärlemor.
Material till knivarna

Mammutbete – Beten kommer från fossila mammutar. De sista dog ut för cirka 4000 år sedan. Källa: 

Mastodonttand – Mastodonten är en släkting till mammuten. 

Meteorit stål – Meteoriter uppstår när himlakroppar rusar in i jordens atmosfär där de förbränns och för att sedan landa på jordens yta.

Pärlemor – Pärlemor är ett hårt material som sitter på insidan av musselskal och hjälper till att bilda pärlor. 

Källor: Naturhistoriska riksmuseet, Uppsala Universitet, Rymdstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!