Giftigt ämne i bäck - befolkningen avråds från vattning

Det finns kemikalier i bäcken som rinner genom Bureå. Boende ska nu avrådas från att vattna sina trädgårdar från bäcken, liksom att låta sina djur dricka av vattnet. ”Det är oklart hur farliga ämnena är i det stora hela, men vi väljer försiktighetsprincipen”, säger verksamhetschef Elisabeth Berggren på kommunens miljöavdelning.

Bäcken innehåller kemikalier och de kan spridas till trädgårdar om man vattnar. Det är dock oklart hur mycket som hamnar i själva växerna.

Bäcken innehåller kemikalier och de kan spridas till trädgårdar om man vattnar. Det är dock oklart hur mycket som hamnar i själva växerna.

Foto: Halvard Alvik/Fredrik Sandberg/Carina Johansson

Bureå2024-03-20 20:00

De farliga ämnena är PFAS och kommer från brandövningar på Skellefteå flygplats. 

Ämnena är förbjudna att använda i brandskum sedan flera år. En hake är att de finns kvar i naturen väldigt länge, och de har nu visat sig spridas från flygplatsen med regn- och tövatten.

Ämnena har hamnat i Hamptjärnen som ligger söder om flygfältet och därefter Harrsjöbäcken. Bäcken rinner genom bebyggda delar av Bureå samhälle och ut i havet. 

Skellefteå flygplats har i flera år haft myndigheternas ögon på sig och mark- och miljödomstolen har krävt provtagningar. Det är dessa kontroller som numera görs i Harrsjöbäcken, dels där bäcken korsar Hjoggbölevägen och dels där den korsar E4. Ett prov togs 2022 och tre provtagningar gjordes 2023.

På båda dessa platser fanns det PFAS-ämnen i vattnet. Snittet för 2023 var cirka 20 nanogram per liter vid Hjoggbölevägen och cirka 7 naogram per liter längre nedströms vid E4. Föroreningarna späs alltså succesivt ut.

Det är nedströms E4 som många bostadstomter ligger och det är möjligt att använda bäcken för att vattna i trädgården.

Hur farligt är då detta vatten?

– Det kan man inte veta, eftersom det inte finns några gränsvärden för vatten som man bevattnar med. Det finns däremot riktvärden för dricksvatten, och det är i dag 90 nanogram per liter. Gränsvärdet ska dock sänkas kraftigt år 2026 och blir då fyra nanogram/liter, säger miljöinspektör Olov Rydlinge. 

undefined
Om man vattnar med vatten från bäcken anses det troligt att kemikalierna sprids och hamnar både i jord, blast och det ätliga.

Om bäcken vore dricksvatten skulle alltså halterna anses ganska allvarliga. Nu används det troligen enbart till bevattning, och då är frågan hur mycket man får i sig om man vattnar ätbara växter. 

– Vi kan inte med säkerhet veta, men det anses troligt att ämnena sprids så att något blir kvar i jorden, något hamnar i blasten och något hamnar i frukten/grönsaken som man äter, säger miljöinspektör Johanni Wellenius.

Inför kommande odlingssäsong ska nu kommunen informera om läget. Folk ska avrådas från all användning, såsom att bevattna, ge vattnet till djur samt att äta den fisk som eventuellt fångas i bäcken.

– Det är en försiktighetsåtgärd. Det är inget stort larm, utan vi vill bara ta det säkra före det osäkra, säger Elisabeth Berggren .

Ska då begränsningen gälla för all framtid? 

Det är osäkert, men hoppet står till den sanering som ska börja på flygplatsen redan i år. Då ska jordmassor tas bort där man har använt släckningsskum. 

Genom att ämnena tas bort väntas spridningen i vattendragen på sikt minska.

undefined
”PFAS finns överallt i samhället”, påpekar Elisabeth Berggren, verksamhetschef på miljöavdelningen, Skellefteå kommun.

Hur orolig bör man då vara om man har vattnat trädgårdsland i många år?

– Det är viktigt att poängtera att PFAS finns överallt i samhället. Vi får i oss det från många håll, det finns bland annat i textilier, kosmetika, förpackningar, rengöringsmedel, skidvalla. Men om någon är särskilt orolig kan man kontakta oss och berätta hur de har använt vattnet och hur stora mängder mat det har bevattnat, säger Elisabeth Berggren.

Hon påpekar särskilt att ämnena inte har hittats i råvattnet till Bureå och Falmarks vattenverk.

Informationen till Bureborna ska alltså göras nu före odlingen börjar och djur släpps på bete. Det är oklart om det görs någon form av utskick, eller om det blir på kommunens hemsida. 

PFAS

Är en grupp som består av över 10 000 konstgjorda ämnen. Förkortningen står för per- och polyflourerade alkylsubstanser. De är svåra att bryta ner och vissa har skadliga effekter för både människa och miljö. De sprids lätt via luft och vatten. 

Ämnena har tillverkats sedan 1950-talet och används i ett stort antal varor och kemiska produkter. Många av dem är fett-, smuts och vattenavvisande.

Ett vanligt användningsområde är i brandskum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!