Snön ligger som ett vitt fluffigt täcke utanför Prästgården i Bureå där konsthantverkaren Kerstin Åhgren bor. Det är bara några minusgrader och i dessa coronatider så ses vi för säkerhetsskull ute på Kerstins altan. Hon öppnar balkongdörren och kommer ut med två av sina fantastiska skapelser.
– De mår nog bara bra av att komma ut och få lite luft, skrattar Kerstin och ställer upp gunghästarna på altanbordet.
Den ena är en julröd gunghäst som är dekorerad med bjällror och hjärtan. Den blev klar precis innan Handens hus hade julutställning förra året. Den andra är en ljusgrå liten gunghäst prydd med små röda handvirkade coronavirusar. Med lurvigt hovskägg och rufsig man tittar den fram under luggen med sin busiga blick. Kerstin berättar att då coronapandemin kom i början på förra året, så talades det om att barn inte blev lika drabbade av covid-19.
– Det var det som gav mig inspiration och att jag vågade göra en coronavariant av den lilla gunghästen. Det var och är fortfarande en gungig tid som vi alla kommer att minnas.
Kerstin berättar att projektet med gunghästen blev ett sätt att bearbeta hennes rädsla och oro.
– Jag har försökt att undvika kontakter så gott det går. Det mesta har ju stannat av och det har varit en svår tid. Trots allt det tråkiga med corona så tycker jag ändå att det går bra. För många har nog pandemin gett utrymme för eftertanke.
Kerstin berättar att hon själv aldrig hade någon gunghäst som liten. Nu väntar tio gamla gunghästar på att få nytt liv. Alla i olika storlekar, kroppsformer och personligheter.
– Jag växer aldrig upp, säger hon glatt.
Sedan Kerstin broderade sin första gunghäst så har folk kommit med gamla gunghästar eller tipsat om att det finns någon på second hand eller liknande ställen.
– Det är ju fantastiskt att både vänner och andra som jag inte känner har engagerat sig i mig och gunghästarna. Det är jag så tacksam för, säger Kerstin och berättar om ett tillfälle då hon var på Pingstkyrkans second hand.
– Jag stod länge och väl och funderade om jag skulle köpa gunghästen. Då jag tog den under armen och började gå mot kassan så fick jag se att de som satt och fikade gjorde tummen upp. Det var en härlig känsla som gav mig inspiration till att fortsätta.
Det mesta av materialet som hon dekorerar gunghästarna med kommer från loppis. Grundmaterialet som används till att klä gunghästarna är av hundra procent ull. Man och svans är gjord av Gotlandsull och Marinoull. För att få den rätta looken på lockarna i man och svans så har Kerstin hittat på ett eget sätt att tvätta ullen på.
– Jag sätter varje lock i en plastklämma. Därefter tvättas de tillsammans med ett tvättmedel som är anpassat för ull. Då ullen är ren hängs klämmorna med lockarna på tork och där får de vara tills de ska användas. Det är en lång procedur men det är viktigt att lockarna blir precis som jag vill ha dem, säger Kerstin med ett leende.
Redan innan ett pågående hantverk blivit klart så kommer nästa idé upp. Förberedelser och insamling av material tar fart. Plötsligt så kan allting ändras och det blir något helt annat.
– Jag fick en idé tillsammans med mina barn som känns inspirerande och kul. Vi får se vad det blir, säger Kerstin utan att avslöja vad nästa fantasifulla projekt ska bli.