Niklas Karbin Hedqvist har bott i huset på Hömyrvägen på Åbacka i Bureå sedan 2014. När han och sambon separerade för två år sedan kontaktade de en mäklare för att värdera huset. Värdet bedömdes till 1,6 miljoner kronor. Tanken var att Niklas skulle köpa ut sin förra sambo. Men de hann inte.
Oro bland grannar kring värderingenDet kändes hopplöst, jag var ensam, hade inga pengar och kunde inte ta mig härifrån.
Kraschade psykiskt
I februari presenterade Trafikverket sina planer för Norrbotniabanan. Det visade sig att huset skulle hamna mitt under rälsen.
Inga lösningar finns för en ny E 4 vid Norrbotniabanan– Då föll allt. Vi insåg att detta går inte att sälja, säger Niklas som på grund av separation och annat jobbigt som sammanföll med detta besked kraschade totalt.
– Det kändes hopplöst, jag var ensam, hade inga pengar och kunde inte ta mig härifrån. Jag fick ta hjälp av psykolog och psykiatrin, säger han.
Långsam process
Men det fanns en till möjlighet, förtida inlösen. Nu fick hans mamma Inger Hedqvist rycka in eftersom Niklas inte orkade.
”Man måste kunna styrka värderingen”Enligt Trafikverket kan exempelvis skilsmässa vara en anledning till förtida inlösen. Efter ett möte med Hans Stöckel på Trafikverket i mars 2018 fick de veta att de skulle få papper skickade till sig. De väntade men fick inget förrän 18 juni samma år.
Boende tvingas flytta och vägar görs omNiklas och hans mamma skrev en ansökan och väntade, men inget besked kom. De kontaktade Trafikverket som då bad om fler uppgifter. Ett nytt papper kom i augusti med en extra fråga.
Olika bud
Hösten 2018 fick de veta att det behövdes en värdering av huset av en mäklare för att göra ansökan. De fick ett före och eftervärde, fast egentligen var huset inte värt något längre.
5 saker du bör känna till om NorrbotniabananSamtidigt fick de även veta att det behövdes något mer som stack ut i ansökan för att den skulle gå igenom. De skickade intyg på Niklas sjukskrivning efter den psykiska kraschen.
Norrbotniabanan och Northvolt: Kyrkan griper in – ”Måste värna Guds skapelse”I januari 2019 värderade en värderare, som Trafikverket upphandlat, fastigheten till en miljon kronor. Enligt familjen hävdade han bland annat att priserna på småhus sjunkit med sex procent i Skellefteå under de senaste tolv månaderna och att Åbacka ansågs höra till yttre landsbygd och därmed inte var lika attraktivt som villakvarteren i Bureå.
– De säger att de anlitar en opartisk värderare, men hur kan han vara det om han upphandlats av Trafikverket? De borde hellre fråga fem lokala mäklare som har koll på området och ta ett snitt, säger Niklas Karbin Hedqvist.
Norrbotniabanan byggs genom deras hus: ”Det är skönt att få veta”De påpekar också att kommunen har gått ut med att man tror att Bureå blir riktigt attraktivt i framtiden och att folkmängden kommer att växa rejält.
Skickade motkrav
I mars i år meddelade Niklas och hans förra sambo att de inte går med på att lösa in huset till det priset som presenterats.
Det 110 kvadratmeter stora huset har både bergvärme och heat pipes på taket. På den 5 500 kvadratmeter stora tomten finns ett nybyggt stall, garage/verkstad, växthus och en gårdsbyggnad. Huset ligger nära E 4 och service och samtidigt lantligt.
– De jämför oss med parhus i Bureå. Det går inte, säger Niklas.
Nya visionen: Orten kommer att få tre gånger så stor befolkningFantasisumma
I april kontaktade de en advokat som skickade ett motkrav till Trafikverket och påpekade att värderingen hade vissa faktafel. En tomt hade glömts och i uträkningen hade fel taxeringsvärde använts, bland annat. Trafikverket svarade då att Niklas och förra sambon skulle få 100 000 kronor mer för fastigheten.
– Den summan är inte förankrad i något. Ingen man pratar med tycker att 1,6 miljoner kronor är en fantasisumma för den här fastigheten, säger han uppgivet.
– Går man efter exproprieringslagen ska folk få en ersättning med marknadsvärdet plus 25 procent därutöver. Och definitionen av marknadsvärdet är det mest sannolika priset vid normal försäljning. Det känns oproffsigt att värderaren inte använt rätt uppgifter vid värderingen, säger Inger Hedqvist.
Inte förhandlingsbart
Hon har tagit fram åtskilliga siffror från bland annat Svensk mäklarstatistik, Märklarinfo och Booli, som visar att marknaden för villor i Skellefteå kommun är god. Värderaren har enligt Inger Hedqvist använt ortprismetoden, men hon tycker att jämförelsen gjorts med för få objekt och med objekt som inte är jämförbara med sonens fastighet.
Det jag vill är att bygga upp ett nytt liv.
De hade också räknat med att det skulle bli en förhandling om priset.
– Trafikverket är inte tillmötesgående, de gör som de vill inser man, för i det långa loppet får de tomten ändå, säger Niklas Karbin Hedqvist.
De är även kritiska till att det har krävts att de har legat på och tjatat för att något ska hända i ärendet. Nu funderar de på att gå till domstol.
– Men det är förenat med vissa kostnader, sedan finns en risk att rättsprocessen drar ut på tiden i flera år, säger han.
Moment 22
Niklas Karbin Hedqvist kan heller inte lösa ut sin förra sambo, för det kan bli en förlustaffär om Trafikverket sedan löser in huset till ett lägre pris. Värdet i nuläget är ju högst oklart.
– Och vilken bank lånar ut för att jag ska kunna lösa ut mitt ex i det här läget? säger han.
– Det är ett moment 22, säger Inger Hedqvist.
Niklas tycker det jobbigaste är att inte veta vad som ska hända och att vara i strid med Trafikverket. Han orkar inte bry sig om sitt bilintresse, för han vet inte om han kommer att kunna ha kvar bilarna. Det är svårt att gå vidare i livet, både för honom och förra sambon.
– Det jag vill är att bygga upp ett nytt liv.