Förskolan bjöd barnen på surströmming: ”Blä, bara blä”

I dag är det surströmmingspremiär, men på Birkagårds förskola i Bureå tjuvstartade man surströmmingsfesten. Eller rättare sagt, för personalen var det fest. Barnen var mer tveksamma.

När det bjöds på surströmming på Birkagårds förskola var humöret på topp, även om barnen tyckte det blev roligare när köttbullarna kom fram.

När det bjöds på surströmming på Birkagårds förskola var humöret på topp, även om barnen tyckte det blev roligare när köttbullarna kom fram.

Foto: Alfons Westerberg

Bureå2020-08-20 10:00

För nästan exakt ett år sedan började Susanne Granstedt som kokerska på Birkagårds förskola. Tidigare jobbade hon som restaurangkock.

– Jag trivs väldigt bra som kokerska, något jag inte trodde innan jag började. Men jag får så mycket uppskattning från barnen, säger hon.

När hon föreslog att de skulle ha surströmming som lunch för de lite större barnen en dag var personalen genast med på det och tyckte att det var en bra idé. 

– Jag vill se till att traditionen med surströmming förs vidare, berättar Susanne Granstedt.

Personalen började prata om den starkt luktande fisken med barnen som en förberedelse om vad de kunde vänta sig. En solig och varm dag dukades det fram potatis, tunnbröd och andra tillbehör inför tre förväntansulla barn. Men när surströmmingen kom på bordet tog det inte många sekunder innan alla höll för näsan.

Märta Sundqvist, 4 år, tog en försiktig tugga på den iordningställda klämman. Men det blev inte så mycket mer.

– Det var inte gott, konstaterade hon och la ner mackan på bordet igen.

En som däremot åt upp hela var Ester Hedblad, 4 år. Ellinor Andersson, 5 år, hade redan smakat hemma och var inte beredd att äta det igen. Som tur var fanns det köttbullar som alternativ till alla och det togs emot med större entusiasm.

När Märta Sundqvists föräldrar hämtade henne samma dag så summerade hon smakupplevelsen så här:

– Blä, bara blä. Jag tror inte jag vill smaka på den igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!