Flera kyrkogårdar utsatta för stölder

Under sommaren har flera kyrkogårdar varit utsatta för stölder av blommor, krukor, ljus och gravdekorationer. ”Det är bedrövligt”.

Bureå 16 juli 2020 18:00

Då Gerd Lidström gjorde ett besök vid gravgården i Bureå så upptäckte hon att två av hennes tre blomkrukor som hon hade prytt med penséer var stulna.

– Vid min mammas grav var krukan kvar men inte hos min pappa och syster. Krukorna fanns inte på den pall där kyrkan samlar ihop krukor och lyktor inför sommarplanteringarna, säger Gerd och fortsätter.

– Jag blev både upprörd och ledsen. Hur kan man göra sig själv till en tjuv på en gravgård för en blomkrukas skull. En gravgård är en helig plats. Det är så respektlöst.

Åsa Marklund, kyrkogårdsansvarig för Bureå församling, berättar att det försvinner krukor från pallen vid redskapsstället varje år.

– Vi har skyltat om vilka bestämmelser som gäller och det som står på pallen är privat. Ibland hinner inte ägarna hämta förrän de är borta. Det är bedrövligt att det stjäls och att inte kyrkogårdarna får vara ifred.

Stölder av blommor och gravdekorationer har även förekommit på Alhems kyrkogård. På Bolidens kyrkogård har Curth Enmark förlorat ett elektroniskt gravljus och delar av den burk som ljuset förvarades i låg utspridda runt graven.

– Mamma skulle ha fyllt år så jag gick till hennes grav med ett ljus. Då jag kom dit förra veckan så var ljuset borta. Det kändes väldigt olustigt. Jag vet inte om fler är drabbade. Det kan ju finnas ett mörkertal, säger Curth med besvikelse i rösten.

– Kyrkogården ska väl ändå vara en fridfull plats där man har rätt att vila ostört.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa