Outokumpu blir därmed en av bolagets större aktieägare med en ägarandel på 20 procent.
– Det här är positivt för ett livskraftigt Bureå. Det skapa inte bara arbeten för oss, utan även runt verksamheten, säger Envigas vd Lars-Gunnar Almryd till Norran.
Det var 2016 som det stod klart att den tidigare Modo-fabriken i Bureå skulle få nytt liv genom Envigas.
Företagets affärsidé är att producera biokol till den metallurgiska industrin, men även bland annat bioolja från biomassa. Envigas använder rester från skogs- och träindustrin som sågspån, spån eller träpellets.
I februari 2019 invigdes Envigas pilotanläggning i Bureå.
Lars-Gunnar Almryd berättar att ungefär 30 personer än anställda vid företaget i dag, varav ungefär hälften i produktionen i Bureå.
– Vi bygger nu organisationen i Bureå för att gå upp i femskift i början av 2024. Det gör att vi kommer att behöva anställa fler – i storleksordningen fem till, säger Almryd.
Avtalet med Outokumpu blev klart efter drygt ett års förhandlingar.
Outokumpu och Envigas etablerar nu ett nära samarbete för långsiktig utveckling av storskalig produktion av biokol. För Outokumpu, med 10 000 anställda i 30 länder, är detta en investering i den gröna omställningen med ambitionen att ytterligare minska klimatavtrycket från bolagets stålproduktion.
I samband med investeringen ingår Envigas ett långsiktigt leveransavtal med Outokumpu, vilket innebär att den finska ståljätten är garanterad minst 50 procent av Envigas nuvarande och framtida produktionsvolymer från den första fasen av företagets expansion.
Envigas planerar för en utökad produktion, med målet att uppnå ytterligare kapacitet på cirka 25 000 ton biokol vid utgången av 2026.
– I dag producerar vi cirka 4 000 ton per år och vi ska upp till i storleksordningen 30 000 ton, säger Almryd och konstaterar att företagets produktionstillväxt ska bli stor.
– Vi pratar om Bureå, men även andra platser framöver, berättar Almryd och konstaterar att den plats där det i dag finns ett miljöstånd på plats är just Bureå.