Det var 2016 som det stod klart att den tidigare Modo-fabriken i Bureå skulle få nytt liv genom Envigas. Först byggdes en demonstrationsanläggning, som invigdes 2019, upp. Sedan dess har verksamheten byggts ut till en fullskalig anläggning för kommersialiseringsfasen. Två reaktorer för biokolproduktionen, som började installeras i fabriken under våren 2020, är i drift nu och de producerar drygt 250 kilo kol i timmen vardera.
Envigas affärsidé är att producera biokol, bioolja och pyrolysgas eller syngas från biomassa. Envigas använder rester från skogs- och träindustrin som sågspån, spån eller träpellets.
– Vi jobbar nu för att verksamheten ska nå den volym i produktionen som vår leverantör lovat oss. Vi har ett tätt samarbete, säger Karl von Bergen, som är tillförordnad platschef i Bureå.
Han började vid Envigas sommaren 2019 som projektchef då han bland annat ledde ombyggnationen och anpassade fabriken till de säkerhetsbestämmelser som gäller.
Tekniken, pyrolys, som används är enklast att se som en modern kolmila. Biokolet är mycket attraktivt under den gröna omställningen. Att ersätta den omfattande användningen av kol med biokol kan möjliggöra fossilfri stålproduktion.Tillgången på svenskt biokol är fortfarande relativt liten även i Europa är det svårt at få tag på biokol av hög kvalitet.
Karl von Bergen berättar att efterfrågan är stor och att företaget har avsättning för allt.
– Biokolet vi producerar här har ett högt kolvärde och lite fukt, konstaterar han.
I dag har Envigas 15 personer anställda i Bureå, varav nio är processoperatörer. I juni gick verksamheten upp till två-skift och nyligen ökades produktionen till treskift.
– Vi söker nu ytterligare ett antal processoperatörer, berättar Karl von Bergen
Därutöver finns normalt ett par personer anställda vid entreprenörer på plats.
Efterfrågan väntas öka kraftigt när de nya stålverken i Norrbotten driftsätts. Envigas tittar nu på möjligheter att expandera med fler produktionsenheter i Sverige där kunskaperna som kommer från fabriken i Bureå kommer att användas.
Bland Envigas stora ägare i dag märks Imran Capital och Concejo (tidigare Concilium). Det sistnämnda är noterat på Stockholmsbörsens lista för små bolag och gick in i Envigas för två år sedan.