Driver minidjurfarm, kafé, butik och däckverkstad

De säljer lokalproducerat, erbjuder fika för olika smaker och besökare kan också gulla med kaniner, getter, får och gårdens minigris hos Stina Sandlén och David Renström i Vikdal: ”Första dagen kom runt hundra personer”.

David Renström och Stina Sandlén har pyntat till jul i gårdskaféet … 

David Renström och Stina Sandlén har pyntat till jul i gårdskaféet … 

Foto: Karin Israelsson

Bureå2024-01-05 05:00

Stina Sandlén och David Renström bor på en gård i Vikdal, väster om Bureå. Där driver David en däckfirma sedan cirka två år tillbaka. Den 25 november i år öppnade Stina kafé, butik och minidjurfarm. Allt ligger i samma byggnad ett stenkast ifrån bostadshuset. 

– Första dagen vi hade öppet kaféet kom runt hundra personer, säger Stina och skrattar. 

Det var långt över förväntan och oväntat, menar de båda. Kafélokalen har inte så många sittplatser, men det funkade bra ändå. 

– Vi fick verkligen superbra respons, det var jättemysig stämning och gästerna avlöste varandra så det rullade på, säger Stina. 

Fiket, som de säger tidigare var tunnbrödsbageri, ligger i anslutning till Davids däckverkstad. Den driver han på deltid med säsongsbetonade toppar två gånger per år. 

undefined
Stina Sandlén har startat kafé, butik och minidjurfarm på gården i Vikdal.

Gården i Vikdal ligger vackert till. Vid infarten finns en skylt som guidar besökarna rätt. Lampor i fönstren till kafédelen sprider ett varmt, mjukt ljus. Det är pyntat för jul. 

När man kliver in i kaféet möts man av lagerhyllor i trä på ömse sidor om dörren. På hyllorna står produkter i långa rader för försäljning. Merparten är lokalproducerat och det är slöjd och hantverk, matvaror, prydnadsföremål, kryddor, hudprodukter och godsaker. 

Stina slöjdar själv dels i textil, dels i trä och gör bland annat klädhängare. 

I ett gammaldags väggskåp står uppradat porslin. Framme vid kafédisken ligger många olika typer av fikabröd prydligt upplagda bakom en glasdisk. Allt är hembakat. Gårdens ägg har en egen plats vid kassan. 

– Vi har något för alla, veganskt, gluten-, laktos- och sockerfritt fika, säger Stina. 

De köpte gården för cirka åtta år sedan, lokalerna fanns redan och idén att starta minidjurfarm och kafé har vuxit fram. 

– Från början ville vi ha fler djur på gården, förklarar Stina och säger att viljan att driva gårdskafé var en dröm. Nu är det verklighet. 

De har sporadiska öppettider i nuläget, men tanken är att utöka och marknadsföringen sker via sociala medier och från mun till mun. 

– Det blir större i sommar och vi tänker bygga en altan så det också ska gå att sitta utomhus och fika, säger David. 

– Då kan man sitta och titta på djuren, tillägger Stina. 

undefined
David Renström driver däckverkstad i samma byggnad.

Även om Stina sköter driften så hjälps de åt med kafeét. 

– Jag kokar kaffe och sköter disken, säger David och skrattar. 

På ena långsidan av byggnaden finns stallarna. Där huserar får, getter med killingar, en minigris och kaniner som är av raserna belgisk jätte och dvärgvädur. Djuren är väldigt tama, nyfikna och kelar gärna. Killingarna ställer sig på bakbenen och kikar nyfiket över kanten till kätten. Djuren är en del av verksamheten, kanske också ett dragplåster och ingår som en naturlig del i Stina och Davids koncept. 

Både David och Stina ser fler möjligheter med ett gårdskafé i byn. De berättar också att det går en skoterled precis intill deras gård i Vikdal. 

– När det blir lite varmare ute kan vi ha skoterkafé, kanske grilla korv och så, säger Stina. 

undefined
Stina Sandlén med en av gårdens killingar.

I dag har båda andra arbeten vid sidan om sitt egenföretagande, men drömmen är att kunna leva av gårdens verksamheter fullt ut. 

– Jag tycker att det drivs många små verksamheter på gårdar utanför stan och det är bra. Vår plan är att någon av oss ska kunna jobba med det här på heltid, säger Stina. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!