Bure träsliperi och sågverk tillverkade mekanisk slipmassa under 36 år fram till 1964. De 16 sista åren impregnerades pappersmassan med fenylkvicksilverpreparatet pulpasan. Fenylkvicksilver användes som impregnering av slipmassa samt för slembekämpning i processrör och apparatur.
Då verksamheten bedrevs användes den grundade delen av fjärden utanför Bureå som sedimentationsbassäng av träfiberslam som med tiden bildade en fiberbank.
Rambøll, som på Skellefteå kommuns uppdrag analyserat området, berättar att havsströmmarna gjort att sediment från fiberbanken spridits ut i Burefjärden och Skelleftebuken.
Där har, enligt Rambøll, stora arealer förorenats och än i dag antas ”viss spridning” av föroreningarna pågå.
Rambøll har tagit fram ett förslag hur diffussionen av kvicksilver och annat ska hindras. Företaget har bland annat tittat på hur spridningen av föroreningar hindrats i Norge och det pekar på att biokol ska användas då det har god förmåga att binda organiska föroreningar och metaller som kvicksilver.
Inför täckningen i Bureåfjärden har Rambøll valt ut ett möjligt försöks- och ett referensområde.
– Det har gjorts en del provtagning i sedimenten, men själva försöket kommer att påbörjas till våren, säger projektledaren Christer Svensson, Skellefteå kommun, som är en av två projektledare. Den andre finns på LTU.
I höst väntas Rambøll kunna visa resultat av försöken. Bland annat kommer företaget att testa olika typer av biokol på platsen. Testytan ska täckas med cirka fem centimeter mix av bland annat biokol och bentonit som pumpas ut från en betongbil där mixen först blandas. Under hösten 2021 hoppas Rambøll kunna granska hur mycket föroreningar som fortfarande transporteras på platsen innan sammanställning sker och projektet slutrapporteras.
Bureå är långt ifrån ensamt om att vara i det här läget. En utredning ”Kartläggning av fiberhaltiga sediment längs Västernorrlands kust” visar att det där finns 18 karterade områden, totalt 14 kvadratkilometer tillsammans, med fiberhaltiga sediment, vilka innehåller 26 fiberbankar.
”I de flesta fiberbankar har höga halter av organiska miljögifter och tungmetaller uppmätts.”, sägs det i den utredningen med namnet SGU 2014:16.