Över 15 kockar utsåg vinnaren genom ett blindtest där de provsmakade fyra månaders hängmörat kött från sex utvalda bönder vid Smakmötet 2019. Snittbetyget låg till grund för vinnaren, som utsågs på Gamla riksarkivet på måndagen.
– Det är ett kvitto på att alla kan vinna om man kommer upp till den standarden. Jag har väntat tre år för att få till en råvara i den här nivån, säger Simon Renström.
I våras byggde lantbruket ett hängmörningsrum vilket han tror bidrog till vinsten.
– Där kan vi hänga lite mer tunga grejer. Då kände vi att det fanns kapacitet. Men givetvis måste man ha bra kvalitet på djuret. Det måste ha levt och ätit gott för att bli ett högkvalitativt slaktdjur.
Möjligheter
Som pris får Simon Renström kalla sitt kött ”exceptionell råvara” under ett års tid, vilket han tror kan öppna möjligheter för företaget.
– Men jag tror främsta syftet är att inspirera andra och höja standarden på svenskt kött. Jag tycker vi har stora möjligheter att producera vårt eget kött här i Västerbotten.
Projektet ”Exceptionell råvara” startades 2011 när en kock frågade sig varför det finns så lite svenskt kött på fina krogar i Sverige, och syftar bland annat till att utveckla svenska råvaror samt fördjupa relationer mellan kockar och producenter.