Bureå kan bli centrum för biokol

Nu trampar Envigas i Bureå på gasen. På tisdagen invigdes företagets nya testanläggning för produktion av biokol på Modos tidigare industriområde i Bureå.

Nu går Envigas i Bureå från att vara en teknikutvecklare till en kommersiell fas, konstaterar vd Tobias Brink.

Nu går Envigas i Bureå från att vara en teknikutvecklare till en kommersiell fas, konstaterar vd Tobias Brink.

Foto: Foto: Lars Andersson

Bureå2019-02-20 06:24
undefined
Envigas vd Tobias Brink visar den nya testanläggningen. ”Jag har jobbat med försäljning sedan jag slutade skolan. Det har aldrig varit så lätt att öppna dörrar som att prata om den här.”

Envigas har ett antal år på nacken. Grunden kom 2013 då Håkan Holmberg fick frågan av SLU om han ville analysera en ny teknik för att producera biokol. Han tog med innovatören Harry Johansson i projektet och så föddes Envigas och en pilotanläggning togs fram.

Bli kommersiellt

2016 togs nästa steg. Företaget behövde större utrymme och fann det på Modos gamla anläggning i Bureå där det nu verkar.

Våren 2017, då Tobias Brink klev in som vd, fattades beslutet att bolaget skulle gå från att vara en teknikutvecklare till en kommersialiseringsfas, ett stort steg mot den är den nya testanläggningen.

Skogsrester

På tisdagen invigdes den och Bureborna inbjöds på kvällen på ett öppet hus.

Tobias Brink berättar att det finns mängder av applikationer för biokol,

– Det handlar om cirka 2000 stycken, allt från jordförbättrare till beståndsdel i parfym.

Det som används för att göra biokol är till exempel skogsrestprodukter, men även annat organiskt material fungerar. Tekniken bygger på att anläggningen matas med biomassa i någon form och värms upp till 600 grader i en syrefattig miljö. Då blir resultatet biokol, olja och energirik gas.

undefined
Nu går Envigas i Bureå från att vara en teknikutvecklare till en kommersiell fas, konstaterar vd Tobias Brink.

Inte bara biokolet kan användas. Bioolja kan till exempel levereras till till raffinaderier för att bli grön diesel, bensin och flygbränsle.

Metallindustrin

Biokolet hoppas Envigas ska bli intressant för stål- och metallindustrin, som i dag använder enorma mängder fossilt kol.

– Behovet kan vara på mellan 1-1,5 miljoner ton till den industrin. I vår testanläggning kan vi producera 250 ton per år, berättar Brink.

– Den här testanläggningen är avgörande för affärsutvecklingen. Det är viktigt för oss att komma igång och börja producera. Nu tar vi ett första steg att gå mot en större produktion.

Nyanställer

Tanken är då att bygga kommersiella anläggningar på sådana platser där det finns en närhet till råvaran, men också nära den som behöver biokolet.

Så här långt uppgår Envigas investeringar till 15-20 miljoner kronor.

Innan året är slut räknar Tobias Brink med att företaget har fem-sex personer anställda i driften.

Klimatklivet

I december 2018 beviljade regeringen genom klimatsatsningen Klimatklivet stöd till tolv biokolanläggningar runtom i landet. Envigas fick då klartecken för 22,3 miljoner kronor för att etablera en anläggning i Bureå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!